Свят

Расте поколение, което не мисли на дребно - деца спасяват планетата

  10.07.2019 10:26             
Расте поколение, което не мисли на дребно - деца спасяват планетата

Известната по цял свят млада активистка Грета Тунберг на протест заедно с нейни привърженици в Рим

“Искам да реагирате така, сякаш къщата ви гори. Време е да започнете да се паникьосвате.” Това са думи на 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг, изречени пред евродепутати в Страсбург през април.

Тийнейджърката се е срещала с папата, получавала е похвали от Далай Лама, а бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер я кани на международната конференция за климата във Виена. Хората я аплодират и скандират името ѝ. Грета има близо 1,4 млн. активни последователи в цял свят, които на 15 март излязоха в градовете си, за да протестират заедно с нея срещу климатичните промени. Тя е младият феномен, който се опитва да събуди гузната съвест у политиците.

Преди да стигне до президиума на Европарламента, тя излиза всеки ден – в дъжд, вятър и в сняг, за да протестира пред парламента в Швеция.

16-годишната Грета Тунберг има 1,4 млн. последователи, борещи се срещу климатичните промени.

“Ученическа стачка за климата” – това написва Грета на парче картон, което е навсякъде по света с нея. За първи път издига лозунга пред шведския парламент, след като през август 2018 г.

спира да ходи на

училище в знак

на протест

Всеки ден, вместо да влиза в час, тя сяда пред сградата на парламента. Настоява правителството да намали въглеродните емисии според Парижкото споразумение. През септември протестите ѝ от всекидневни се превръщат в седмични. Тя и нейни поддръжници излизат всеки петък, а денят за протест е наречен “Петъци за бъдеще”. Постепенно действията ѝ стават пример за нейните връстници, а впоследствие към каузата на девойката се присъединяват учители, родители и учени.

Грета Тунберг нямаше да е толкова вглъбена в темата с климатичните промени, ако не беше диагностицирана. За болестта си тя говори свободно пред медиите. Младата шведска активистка страда от синдрома на Аспергер. Това е вид аутистично заболяване, което обаче се характеризира с фокусиране в една тема и маниакален интерес по нея. Именно тази вманиаченост я отвежда до номинация за Нобелова награда за мир тази година. Диагнозата ѝ идва, след като в училище Грета гледа документален филм за климата на Земята и замърсяването на световния океан с пластмаса. След прожекцията момичето не може да изкара от ума си картините на хилядите тонове отпадъци, които се носят в океана, а планетата ни става все по-гореща. “Да бъдеш различен, е ценност. Кара ме да гледам на нещата извън пределите на кутията”, казва младата екоактивискта.

Болестта я прави

пряма и много

директна

в изказванията си. Грета рядко показва емоция.

Семейството ѝ издава книга, озаглавена “Сцени от сърцето”. В нея описват как са решили да водят екологичен начин на живот. Грета показва всекидневно на родителите си фотографии, репортажи и видеа за промяната на климата. Майка ѝ Малена Ернман е бляскава оперна певица, която представя Швеция на Евровизия през 2009 г. Бащата е Сванте Тунберг - известен шведски актьор, който прекъсва кариерата си, за да се грижи за двете си дъщери.

Грета Тунберг приканва папа Франциск да се включи в нейните протести. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сестрата на Грета също е диагностицирана от малка с дефицит на внимание и хиперактивност. Цялото семейство стават вегетарианци и се стараят да ограничат отпадъците си до минимум.

Младата активистка отказва да използва самолети и предпочита щадящ околната среда транспорт. През януари тази година пътува с влак в продължение на два дни до Давос за Световния икономически форум, където участва като делегат. Упорството ѝ и опитите да привлече вниманието на световните лидери я правят все по-известна и привлича все повече последователи в Западна Европа.

Тази седмица последователите на Грета протестират в Кьолн. Над 70 германски ученици ще се събират всеки ден до края на седмицата на централната жп гара в 9 ч сутринта с мотото “Когато един петък не стига, ще протестираме цяла седмица”. Исканията на младежите са до 2035 г. Германия да използва само и единствено възобновяеми енергийни източници.

Броят на ангажираните с климатичните промени младежи расте в цял свят, а възрастта им става все по-малка. Грета Тунберг е само едно от многото деца, които се борят за спасяването на планетата. Някои създават каузата си още преди да са сменили млечните си зъби. Тези деца рециклират тонове отпадъци, почистват реки и създават органичен тор за почвата, а инициативите им се разпространяват по света. По всичко личи, че расте поколение, което не мисли на дребно и се залавя с глобалните проблеми на човечеството.

6-годишна кенийка се бори с електронните отпадъци в родината си

Малката Мелиса Ниери събира стара електроника заедно със съучениците си. СНИМКА; КАДЪР ОТ БИ БИ СИ

От усмивката ѝ липсват зъби, но не защото е стара, а защото е толкова малка, че сега сменя млечните си зъби. Тя се казва Мелиса Ниери и е едва на 6 години. Малката кенийка е посланик и помощник в Центъра за електронни отпадъци и електронно оборудване в столицата Найроби. Започва своята мисия, когато е на 5, и само за година успява да рециклира 150 кг изхвърлени чипове, платки и компютърни части.

“Електронните отпадъци съдържат токсини. Представете си тези токсини в нашите тела. Искам целият свят да се включи с мен в почистването на тези отпадъци, за да направим околната среда по-безопасна”, казва Мелиса пред Би Би Си. Тя въвлича в каузата си своите съученици, които носят в училище стари уреди, а 6-годишната екоактивистка ги рециклира, като ги предоставя на работниците в Центъра за електронни отпадъци и електронно оборудване.

Мелиса се запалва по екологията от вече покойната кенийска общественичка и носителка на Нобелова награда за мир Уангари Маатай, която основава движението “Зеленият пояс” и залесява големи територии от родината си.

От десетилетия Африка има десетки сметища за електронни отпадъци. Тонове със стари компютърни части отделят токсични материали в почвата на континента, а правителствата търсят решение на проблема.

Американче основава компания за рециклиране на пластмаса

9-годишният Райън Хикман до контейнерите, в които събира бутилки и кенчета за рециклиране. СНИМКА; САЙТ НА РАЙЪН ХИКМАН

Едва на 3 години заедно с баща си Райън Хикман посещава местното депо в Лос Анджелис за рециклиране на отпадъци. В ръка носи малка торба с празни кенчета и бутилки. От този ден всички около него се ангажират с каузата му - платмасата да не достигне океана, а да бъде преработена.

Малкият Райън раздава на всички съседи в квартала “Ориндж каунти” и всички семейни приятели найлонови пликове, в които да събират празните си бутилки за него. След седмица той ги прибира заедно с баща си и заедно ги носят в депото за рециклиране.

Сега Райън е на 9 години и вече има собствена компания. До момента е рециклирал над половин милион бутилки и още толкова метални кенчета. Из цяла Калифорния има специални пунктове, направени от Райън, а сам той обикаля своя квартал с малкия си електрически камион. “Аз съм едва на 9 години и щом аз мога да го направя, значи всеки го може”, казва Райън. Той често създава инициативи за почистване на калифорнийските плажове, носител е на 23 награди за активизъм и е почетен гражданин на родния си град Сан Хуан Капистрано. Парите, които печели от компанията си, дарява на организации, които се грижат за запазването на морските животински видове.

Много известни личности го подкрепят в каузата му и всекидневно получава имейли от цял свят, в които хората го насърчават да не спира да рециклира отпадъци.

Шестокласници превръщат старата храна от училищния стол в органичен тор

Съучениците Никита Шулга (вдясно) и София-Кристина Борисюк основават проекта “Компола” в Украйна. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА КОМПОЛА

На път към училище шестокласникът Никита Шулга забелязва големите и лошо поддържани тревни площи в Киев. Така на него и съученичката му София-Кристина Борисюк им хрумва идеята да основат проекта “Компола”. С него остатъците от храна в столовата на училището се превръщат в органичен тор, който се използва при залесяването в Украйна. Още през 2016 г. двамат успяват да поставят компостер в своето училище. Сега проектът е подкрепен от Министерството на екологията на Украйна и из цялата държава има 24 училища, които рециклират старата храна, но целта на двамата млади активисти е да достигнат 200 училища и идеята им да се популяризира и в други държави.

Миналата година те спечелиха първо място в престижния международен конкурс “Екогерой”.

Ученици от Украйна изсипват отпадъци в училищен компостер. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА КОМПОЛА

Млада канадка почиства речните води на страната си

“През 2015 г. разбрах какво представляват директните отходни тръби. Те тръгват директно от тоалетната и се изливат в реката”, казва 14-годишната Стела Боуис от Нова Скотия. Младата канадка прави проучване на водата в една от големите местни реки Ле Хев. Резултатите показват силно замърсяване, а причината е, че над 600 сгради изхвърлят отпадните си води директно в реката.

Стела започва кампания по събиране на средства за промяна на септичната система на замърсяващите водата къщи и в края на 2018 г. събира 15 млн. канадски долара за каузата си. Инициативата ѝ добива голяма популярност в Канада и младата активистка се среща с високопоставени политици, както и с министър-председателя Джъстин Трюдо. Сега Стела обикаля страната, за да изследва водите на други реки и да запознае децата с възможностите да променят околната среда.

СНИМКА: РОЙТЕРС

 24часа