Здраве

Ето как да различим слънчевата алергия от изгарянето

  02.07.2019 15:15             
Ето как да различим слънчевата алергия от изгарянето

Слънчевата алергия е често срещан проблем през летните месеци. Засягат се еднакво и двата пола в еднаква честота. Счита се, че може да има и известна генетична предразположеност.

Слънчевата алергия представлява реакция на имунната система, която не се отличава особено от останалите алергии. Под въздействието на слънчевите лъчи в кожата се образуват вещества, срещу които имунната система реагира. В резултат на това се получава възпалителна реакция и се отделят редица биологично активни вещества.

На тях именно се дължат симптомите обрив, сърбеж, оток. Понякога е по-трудно различаването на слънчевата алергия от слънчевото изгаряне. Основната разлика между тях е, че алергията се появява дори и при кратко излагане на слънце. За да се получи слънчево изгаряне, е нужно продължително излагане на слънце в опасните часове от 11 до 15 ч, когато слънцето е най-силно .

Задължителен симптом на слънчевата алергия е кожният обрив, който е с различен по интензитет сърбеж. Локализацията на обрива е по откритите части на тялото - лице, шия, крайници, гръб, корем. Характерно е, че обривът не се появява по участъците, които не са били излагани на слънчева светлина. / zdrave.to