Лайфстайл

10 тайни, които разкриват очите Ви

  27.06.2019 13:09             
10 тайни, които разкриват очите Ви

Очите: огледало на душата или прозорец към мозъка?

Разширяването и свиването на зениците разкрива колко е трудно да мислим в дадена ситуация, колко развълнувани или отвратени сме в момента + още интересни неща…

Нашите зеници, черните дупки, които позволяват на светлината да прониква в очите ни, не само ни помагат да виждаме всичко около нас, но и също така ни дават доста добър сигнал за това какво се случва в нашия мозък.

В статията ще Ви представим 10 мини извадки от авторитетни психологически изследвания, които показват как промените в големината на зеницата разкриват изключително любопитни аспекти от моментното състояние на ума:

1. Мисля трудно в момента

Погледнете ме в очите и ме попитайте за страстен пушач на пури, откривател на психоанализата и със сигурност няма да видите много промени в размера на зениците ми.

Просто защото името на Зигмунд Фройд ще се появи веднага в съзнанието ми и ще изскочи лесно от устните ми. Но ме помолете да Ви обясня правилата на Крикета и ще видите как зениците ми започват здраво да се разширяват!

Изследванията показват, че това е така, защото, когато мозъкът работи по-трудно и се мъчи да мисли усилено – зениците се разширяват.

Когато учените Хес и Полт /1964г/ дават на участници в експеримент повече и все по-трудни задачи да се свършат, техните зеници ставали все по-големи и по-големи!

2. Мозъкът ми е претоварен

Продължавайте да гледате очите отблизо и ще забележите много по-малка точка, когато обясненията ми за законите на крикета станат твърде много.

Поок /1973/ съобщава, че когато съзнанието на участниците в неговия експеримент биват натоварени със 125% от своя капацитет, зениците им се свиват.

3. Имам мозъчни увреждания

Причината парамедици и доктори да светят с фенерче и така да пускат светлина в очите на пациентите е да се уверят дали мозъкът работи нормално, и това е супер лесен тест да се провери това.

Когато светнат в очите ни, докторите се надяват зениците да бъдат еднакви, кръгли и реагиращи на светлината – това е най-добрия вариант.

В противен случай мозъчето ви леко се е увредило…

Ако мозъкът е пострадал, да речем, защото сте изпили литър алкохол, във вашите очи няма как да се видят признаците: кръгли, еднакви и реагиращи на светлина зеници и точно това ще забележат веднага парамедиците.

4. Вие определено сте ми доста интересен

Размерът на зениците ми също може да е сигнал, независимо дали аз съм заинтересован от това, което ми казвате в момента или не.

Уайт и Малцман /1977г/ дават на участници в техен експеримент да слушат откъси от три книги: едната е еротична, другата с насилие, а третата доста неутрална.

Първоначално зениците на участниците се разширили и при трите книги.

Но останали разширени само слушайки пасажите, които били еротични или насилствени – естествено, защото им е било по-интересно.

Така че може да се каже, че аз бих бил заинтересован от всяко ново нещо и зениците ми ще се разширяват малко в началото, но те ще останат разширени само ако продължавам да се интересувам от това, което слушам!

5. Тя може да ме „включи“

Ако обърнем нещата в сексуален аспект, тогава със сигурност можем да кажем, че очите са дейни участници в този процес.

И при мъжете и при жените зениците се разширяват, когато са сексуално превъзбудени /изследване на Bernick от 1971г/.

Въпреки това не всички са съгласни, че уголемените зеници са сигнал за сексуална възбуда.

Когато в тестове се показват голи снимки на хора,  някои твърдят, че понякога ние просто сме заинтересовани и любопитни от голите форми, а не сексуално възбудени.

6. Отвращаваш ме

Точно както моите зеници увеличават размера си, когато съм заинтересован от нещо или сексуално превъзбуден, така те се свиват, когато съм отвратен.

Хес /1972г/ показва на участници в проучване снимки на пострадали деца.

Първоначално зениците на хората се разширявали, защото са били в шок от видяното и след това са се свивали, за да се опитат да избегнат тези тревожни изображения.

7. Дали съм десен или комунист!

Ако се случи да забележите снимка на политик от някой вестник или ТВ предаване, ако се вгледа човек в очите ви може да разбере дали сте демократ или върл комунист само по размера на зеницата ви /естествено тук съм сигурен, че ще си помислите, че така могат да се разберат още куп други неща и ще сте прави/.

Барлоу /1969г/ показва снимки на хора, на които са Линдън Джонсън, Джордж Уолълс и Мартин Лутър Кинг на участници в негово проучване по въпроса.

Зениците на либералите се разширяват, когато видят снимки с техни колеги либерали като Джонсън и Кинг, но се свивали всеки път, когато видели консерватора Уолълс.

И съответно консерваторите при показването и на снимките на тях реагирали по същия модел.

8. Боли ме!

Ако вече сте взели достатъчно от тази статия, сега може би искате да ми причините някакъв вид болка, особено ако не ви е харесала, нали? Жалко, че не стоите до мен, за да ме намушкате с молива/или с мишката в случая/.

Но ако бяхте тук и можехте да ми посегнете, за да ме нараните и ако ме гледахте от близо в очите ми, щяхте да видите как зениците ми се разширяват значително.

Чапман /1999г/ изстрелва малки стрелички електрошок в пръстите на хора, за да измери колко ще се разширят зениците на участниците в това така „приятно и безболезнено изследване

При максимална интензивност/разбирайте макс на тока/, зениците им се разширяват с около 0,2мм. Но това е само при пускане на ток, който е относително опитомен и контролиран.

Представете си какво би им се случило на тези участници в този същия експеримент ако Чапман ги беше включил директно в електрическата мрежа….?

9. Яко съм надрусан

…и ако погледнеш в очите ми може би ще си близо до това с какво съм се качил на черешата поглеждайки дали са ми се свили или разширили зениците!

Някои, да ги наречем интересни субстанции като алкохол и други подобни опиати карат зениците да се свиват.

Други като амфетамини, кокаин, ЛСД и Мескалин от друга страна ги карат да се разширяват.

Полицаите знаят за това и някои от тях се вглеждат в зениците като един от начините за първоначална проверка дали се е „изстрелял“ съответния заподозрян.

10. Моята личностна същност

 

Това не е строго свързано със зениците на очите, но е твърде полезно, за да го пропуснем.

Ако се вгледате внимателно в оцветената част на окото ми, ириса – може би ще забележите някои улики за моята личност /Ларсон 2007г/.

Погледнете отблизо и внимателно за „крипти“ в очите на някого /пространството леко отдалечено от ириса, точка 1 от снимката отгоре/ и ако са като от т.1 на снимката това ще ви подсказва, че човека, чийто очи са това е топла и нежна личност.

Ако видите, бразди подобни на тези в точка 3 от снимката в очите на някого, тогава внимавайте, защото това е един импулсивен, непредсказуем, а може би опасен човек.

Изглежда че един и същ ген, Рах6, който засяга част от мозъка, която се асоциира с начина на поведение също и индуцира тънка материя показваща недостатъци в ириса,

…съответно и знаци за начина на поведение.

Твърде малки, за да се видят?

Както вече сигурно сте се досетили – едни и същи реакции на зениците могат да означават много и различни неща.

Но общо взето, когато зениците се разширяват може да се обобщи, че изпращат положително послание, а когато се свиват, реакцията е по принцип негативна.

И въпреки това, какво означава свиването и разширяването на зениците разбира се зависи от ситуацията -може някой просто е светнал лампата в стаята.

Това е забавно и полезно да се знае като реакция на различни ситуации, но можем ли наистина да открием и забележим тези малки промени отразяващи се в милиметри в големината на зеницата на хората?

Според проучване на изображения от ядрено-магнитен резонанс, промяната в размера на зениците може да бъде много трудно забележима за нас, така че да открием съзнателно някаква промяна в начина на мислене на отсрещния човек.

Но въпреки това изглежда, че ние можем да установяваме и забелязваме тези миниатюрни промени несъзнателно /Демос, 2008г/

Така че промяната в големината на зениците на нашите очи може да се приеме като част от опита, заедно с други вербални и невербални сигнали, като инстинктивни реакции или подход на някого към нас.


Дали очите са широко отворените прозорци към душата ни, аз лично не знам. Но със сигурност са прозорци към ума – някои изчистени, други позацапани!

www.lifehack.bg