Спорт

Легенда на Ботев /Враца/ развя трибагреника в Кипър СНИМКИ

  26.06.2019 20:32             
Легенда на Ботев /Враца/ развя трибагреника в Кипър СНИМКИ

Легендата на футболния Ботев /Враца/ от близкото минало Вени Тошков развя българския трибагреник в Кипър, където живее от години. Повод за радостта му беше успеха на националния ни тим на Младежката балканиада по математика за ученици до 15.5 години, която се проведе от 20 до 25 юни на острова. Вени Тошков и съпругата му Васка изпратиха на летището момчетата и момичетата, които се класираха втори на Балканите с актив от 2 златни, 3 сребърни и един бронзови медала.

Малко не достигна на младите ни математици да спечелят 23-ата Младежка балканиада, като пред тях се класираха само румънците. Българите са трети в общото класиране /от 17 тима/, като бяха изпреварени само от северните ни съседи и Казахстан.

Преди да се качат на самолета нашите деца бяха изпратени от семейство Тошкови. „Голямо удоволствие е да видиш, че в България продължават да се раждат таланти. Децата са бъдещето на нацията ни и ние се опитахме да им вдъхнем малко повече самочувствие, тъй като на летището не видяхме представители на посолството“, каза пред любимия си вестник в България "Конкурент" Вени Тошков.

Сред носителите на сребърен медал е Ивайла Радкова, която е с врачански корени, а баба й е била учителка в СУ „Козма Тричков“. Тийнейджърката учи в 125-о СУ в столицата.

Българският отбор беше ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от Софийска математическа гимназия.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.