Konkurent
Инекс

Свят

Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

2019-06-27 08:20 229 0

Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

Гръцки експерти предупреждават, че климатичните промени през последните години са оказали пагубно влияние върху състоянието на емблематични за страната места, включително Акропола в Атина, предава БНТ.

Построени са преди хиляди години. Възпявани от древногръцки поети, обожавани от местните и туристите. Културно-историческото наследство е сред нещата, с които Гърция най-много се гордее.

Опазените и до днес обекти привличат хиляди чуждестранни туристи всяка година. Климатичните изменения през последните години обаче, са започнали да ги разрушават.

Наводнения, суша, тук климатът е много променлив и всичко това влияе пагубно на архитектурните обекти, обясни книматологът Христос Зерефос.

Съществуват от хилядолетия, но никога досега не са били толкова застрашени. Сред най-застрашените е Акрополът в Атина.

Идеята да бъде покрит със специален купол не беше приета, но преди години беше забранено да бъде посещаван с обувки с токчета. Никой обаче, не може да спре природните стихии.

Стените са започнали да ерозират и този процес се случва с все по-бързи темпове. Всяка година министерството отделя много пари, за опазването на културното ни наследство, но природните катаклизми не са нещо, което може да бъде предвидено, каза Мария Влазаки от Министерството на културата.

През последните 15 години, най-важните исторически обекти периодично се почистват със специален лазер, който отстранява натрупаните замърсявания. Как и дали има начин да се попречи на природните стихии да увреждат безценните за Гърция места обаче, все още не ясно.

24часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Великобритания не иска удължаване на преходния период след Брекзит
2019-10-20 21:20
79 0
Великобритания не възнамерява да иска по-дълъг от предвидения преходен период след Брекзит до декември 2020 година, заяви пред Би Би Си нюз (BBC News) министърът…

САЩ: Разочаровани сме, че ЕС отложи преговорите със Северна Македония и Албания
2019-10-20 20:20
111 0
САЩ съжаляват, че на срещата на върха на ЕС е било взето решение да бъдат отложени преговорите за влизане на Северна Македония и Албания в…

Бивш военен: Правителството на САЩ създава космически войници чрез...
2019-10-20 18:50
240 0
Правителството на САЩ "създава космически воиници от следващо поколение", които ще се включат в космическите сили, твърди военният ветеран и поддръжник на мира Брус Гагнън,…

Над 50 000 пристигнали мигранти в Гърция за година
2019-10-20 17:20
147 0
От началото на годината към 13 октомври 2019 г. в Гърция са пристигнали 50 720 бежанци и мигранти, от които 39 775 по море. Това…

актуален брой на вестник Конкурент