Konkurent
Инекс

Свят

Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

2019-06-27 08:20 184 0

Древногръцки забележителности се рушат заради климатичните промени

Гръцки експерти предупреждават, че климатичните промени през последните години са оказали пагубно влияние върху състоянието на емблематични за страната места, включително Акропола в Атина, предава БНТ.

Построени са преди хиляди години. Възпявани от древногръцки поети, обожавани от местните и туристите. Културно-историческото наследство е сред нещата, с които Гърция най-много се гордее.

Опазените и до днес обекти привличат хиляди чуждестранни туристи всяка година. Климатичните изменения през последните години обаче, са започнали да ги разрушават.

Наводнения, суша, тук климатът е много променлив и всичко това влияе пагубно на архитектурните обекти, обясни книматологът Христос Зерефос.

Съществуват от хилядолетия, но никога досега не са били толкова застрашени. Сред най-застрашените е Акрополът в Атина.

Идеята да бъде покрит със специален купол не беше приета, но преди години беше забранено да бъде посещаван с обувки с токчета. Никой обаче, не може да спре природните стихии.

Стените са започнали да ерозират и този процес се случва с все по-бързи темпове. Всяка година министерството отделя много пари, за опазването на културното ни наследство, но природните катаклизми не са нещо, което може да бъде предвидено, каза Мария Влазаки от Министерството на културата.

През последните 15 години, най-важните исторически обекти периодично се почистват със специален лазер, който отстранява натрупаните замърсявания. Как и дали има начин да се попречи на природните стихии да увреждат безценните за Гърция места обаче, все още не ясно.

24часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Известна водеща и влогърка издъхна при нелеп инцидент (СНИМКИ)
2019-07-15 21:20
702 0
 Британската тeлевизионна водеща и YouTube влогърка - Емили Хартридж, почина на 35-годишна възраст, след като катастрофира с електрически скутер. Инцидентът е станал в петък и…

Екстремистка атака срещу хотел в Сомалия завърши със 17 загинали
2019-07-15 20:20
58 0
Силите за сигурност на Сомалия сложиха край на нападение на въоръжената групировка Аш Шебаб срещу хотел в южния пристанищен град Кисмайо. При нападението загинаха най-малко…

ЕС откри представителство в Кувейт
2019-07-15 18:50
69 0
Европейският съюз (ЕС) откри свое дипломатическо представителство в Кувейт, предаде АФП. На церемонията присъстваха върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини…

Свещеник извърши масов екзорсизъм на най-страшното място в Колумбия
2019-07-15 17:20
127 0
 Свещеник извърши масов екзорсизъм в колумбийското градче Буенавентура. Целта на епископ Рубен Монтоя е да пречисти едно от най-престъпните места в страната от „зли демони”,…

актуален брой на вестник Конкурент