Крими

Нов състав на съда гледа делото „Тева“ наесен

  25.06.2019 14:44             
Нов състав на съда гледа делото „Тева“ наесен

Врачанският окръжен съд насрочи открито съдебно заседание на 10 септември т.г. по скандалното дело за незаконния хотел „Тева“ във Врачанския балкан, където преди години починаха двама мъже. Днес се проведе разпоредително заседание, на което бе прието, че обвинителният акт отговаря на изискванията на закона и бе насрочено поредното открито съдебно заседание по случая, съобщиха от съдебната инстанция.

В съобщението на съда се припомня, че Окръжна прокуратура – Враца е внесла във Врачански окръжен съд обвинителен акт против В.Х. заради това, че е създал незаконен дом за стари хора във Врачанския балкан. Обвинението е за това, че от 15 април 2010 г. до 13 февруари 2012 г., без да е получил разрешение от „Агенцията за социално подпомагане“, в хотел „Тева“ във Врачанския Балкан В.Х. е извършвал социална дейност, представляваща източник на повишена опасност, предоставяйки социалната услуга „Дом за стари хора“, настанил е възрастни хора и хора с физически увреждания и психически разстройства, и не е сключил договор с потребителите на социалната услуга. Според прокуратурата, той не е осигурил на потребителите задължителните за такъв вид социална услуга битови условия, правилен режим на хранене, качествена и здравословна храна. Не са били спазени санитарните и хигиенни норми за контрол върху разпространението на инфекции. Не е осигурил съдействие за получаване на медицински, стоматологични и други здравни грижи. И по немарливост е причинил смъртта на повече от едно лице.

„Това определя случая като особено тежък – престъпление по чл. 123 ал. 3 пр. 2 алт. 2 , вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК“, сочатт обвинителите.

Според тях, трима настанени в дома са били лишени от възможността да се самозапазват, поради престарялост, болест и поради своята безпомощност. Те са били лишени от необходимите медицински грижи, елементарни хигиенни условия и рационално хранене, като един от тях е починал по време на престоя си в хотела. Според обвинителите, престъплението е по чл. 137 от НК.

Въз основа на обвинителния акт е образувано наказателно дело от общ характер с докладчик съдия Агнеса Ставарова. Делото е внесено в разпоредително заседание на 28 април 2014 г., когато производството е било прекратено, поради допуснати съществени остраними процесуални нарушения, водещи до ограничаване правата на подсъдимия, относно възможността да разбере в какво точно е обвинен, за да организира своята защита. Разпореждането е било потвърдено от Софийския апелативен съд с определение от 23 юни 2014 г. и делото е върнато на Окръжна прокуратура Враца.

По разпореждане на главния прокурор делото е възложено на Окръжна прокуратура - Кюстендил, която е внесла във Врачанския окръжен съд нов обвинителен акт против В.Х. за престъпление по чл.116 ал.1 т. 4 предл. 3 и т. 5, във вр. с чл. 115 от НК за това, че в хотел „Тева“ за периода от 12 януари 2011 г. до 13 февруари 2012 г. обвиняемият умишлено е умъртвил повече от един човек  – В. Д. на 47 г. от София и А. И. на 89 г. от Враца, които били в безпомощно състояние. Въз основа на този обвинителен акт е образувано наказателно дело с председател на състава съдия Веселка Иванова и докладчик – съдия Агнеса Ставарова. Насрочено е ново разпоредително заседание на 14 май 2018 г., на което за втори път съдебното производство е прекратено и върнато на Окръжна прокуратура Кюстендил за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Това определение на Врачанския окръжен съд е потвърдено от Софийския апелативен съд.

След отстраняване на допуснатите процесуални нарушения, прокуратурата внася за пореден път обвинителен акт за същото обвинение и против В.Х. Образувано е трето наказателно от общ характер дело с председател съдия Иван Маринов и докладчик – Петя Вълчева. На 25 януари 2019 г. се провежда разпоредително заседание, на което съдебното производство за трети път е прекратено и върнато на Окръжната прокуратура – Кюстендил за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Съдът смята, че в този му вид обвинителният акт не би могъл да очертае правната рамка и предмета на доказване, по който той трябва да се произнесе. Това определение на Врачанския окръжен съд е отменено от Софийския апелативен съд на 19 март т.г. и делото е върнато за продължаване на съдопроизводствените действия в Окръжен съд – Враца, от нов състав. Съгласно указанията на Апелативния съд, съставът се променя, тъй като произнеслият се вече е изразил становище по същество за приложението на материалния закон, което е основание за отвод.

На 1 април за нов докладчик по делото е определена съдия Лидия Крумова, като в разширения състав влиза и съдия Иван Никифорски. Новият състав на Врачанския окръжен съд проведе днес разпоредително заседание, на което прие, че обвинителният акт отговаря на изискванията на закона и насрочи открито съдебно заседание на 10 септември т.г.