Събития

Диригентът Марк Кадин с именити солисти в концерта на Симфониета-Враца „Романтични гении“

  18.06.2019 10:01             
Диригентът Марк Кадин с именити солисти в концерта на Симфониета-Враца „Романтични гении“

         Следващият специален гост в цикъла концерти „Маестро Гранде“ на 20-ти юни от 19 чaса, в Градска концертна зала е Марк Кадин - главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Маестро Кадин пристига във Враца заедно с гост-солистите: Маргарита Калчева – контрабас и сръбският цигулар Йован Богосавлйевич.

В програмата на концерта  „Романтични гении“ - са включени: Ботезини - Ганд Дуо и Чайковски - Симфония №6.

Билетите са в продажба в билетния център до х-л "Хемус".

Марк Кадин завършва Руската музикална академия в Москва (1987 – 1993) и още в началото на кариерата си се посвещава на съвременната музика като диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“ и Московския ансамбъл за съвременна музика. В периода 1999-2003 г. дирижира прочутата камерна формация „Московски виртуози“, с които има над 120 концерта. От 2004 до 2014 г . Марк Кадин е художествен ръководител и главен диригент на Красноярскския академичен симфоничен оркестър. От септември 2017-та е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР.

Маестро Кадин е дирижирал множество именити оркестри, сред които:  Руския национален оркестър, Римския симфоничен оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Радиосимфоничния оркестър на Словашкото радио, Кипърската филхармония, Филхармония „Артур Рубинщайн“, оркестрите на Новосибирск, Самара, Воронеж, Омск, Лодз, Куинсланд и др.

ЦигуларятЙован Богосавлйевич е роден в Белград и започва да свири на цигулка едва 5-годишен. Завършва висшето си музикално образование в Брюксел, Белгия. По време на своето обучение печели множество международни конкурси и развива своята кариера като солист на престижни филхармонични и камерни оркестри. Гастролира в много страни по света като Япония, Китай, Аржентина, Дания, Австрия, Франция, Швейцария, Белгия и други.

Маргарита Калчева е родена в Плевен. Музикалното  си образование получава в СМУ „Л.Пипков“ и ДМА „П. Бладигеров“ София в класа по контрабас на проф. Тодор Тошев. Носител е на редица награди от наши и международни конкурси. От 1995 г. е оркестрант в Симфоничния оркестър на БНР, а от 1998 г. е водач на контрабасовата група. Гастролира в различни държави по света и работи с множество оркестри и диригенти у нас и в чужбина. Преподавател е по контрабас в НБУ София. Като солист и  камерен изпълнител е осъществила редица записи на класическа и съвременна музика за БНР и БНТ.