България

Трюфели изникнаха в двора на училище

  17.06.2019 12:51             
Трюфели изникнаха в двора на училище

Черни трюфели изненадващо се появиха в двора на великотърновското училище по електроника „А.С.Попов”. На необичайната находка в края на миналата седмица се натъкнали ученици, които разказали за черните гъби на родителите си. Още същия ден въоръжени с кирки, мотики и лопати, майки и татковци се юрнали към двора на школото. 

Според запознати обаче, късметът се усмихнал на първите двама, които успели да напълнят две чанти и спечелили близо 3000 лв.

Според търновски гъбари причината за появата на трюфелите на необичайното място, в двора на школото, са падналите обилни дъждове. Трюфелите обикновено се раждали в близост до определени дървесни насаждения: топола, бук, дъб, габър или липа.

В двора на училището има няколко дъба, под чийто корони именно били открити скъпите гъби. Школските трюфели били от най-ккъпия вид и освен това се отличавали със силен и тежък и наситен аромат, което още повече увеличавало цената им.

Това е първият случай на открити трюфели в населено място. в района на търновско, като място с трюфели бяха известни горите край град Златарица и съседните села. Там преди няколко години дори идваха спецове гъбари от София с джипове и специално обучени кучета. Намерените край Златарица трюфели обаче, бяха от по-евтиния вид на кафявите трюфели, бяха доста по-малки като размери и далеч по-неароматни.

монитор