България

Влакът със 160 км в час до Бургас през 2023 г.

  17.06.2019 11:11             
Влакът със 160 км в час до Бургас през 2023 г.

До четири години по линията София-Бургас ще се пътува със скорост от 160 км/час. В голямата си част новото трасе София-Бургас е готово, като остава да се довърши отсечката Елин Пелин-Костенец. Голяма инвестиция ще се направи и в пътния възел при Пловдив, обяви транспортният министър Росен Желязков.

До края на месеца ще бъде обявена новата билетоиздаваща система на БДЖ. С нея билетите ще може да се купуват онлайн и от специални ПОС терминали в гаровите комплекси и станциите. Системата ще позволи и

издаване на билети във влаковете

и значително ще се подобри контролът. Работи се за подобряване на сигурността във влаковете, особено по отношение борбата с гратисчийството, каза още министърът. Той направи този коментар по повод скорошния инцидент, при който нередовен пътник бе заснет да заплашва кондуктор във влака.

Относно концесията на летище София министърът отново коментира, че до средата на месец юли вероятно ще бъде избран концесионер. Според Желязков се очаква поне 2 млрд. лева да влязат в бюджета от концесията първоначално, като впоследствие ще се реши дали част от парите да бъдат насочени за погасяване на дълговете на БДЖ към държавата. Годишните

концесионни възнаграждения ще влизат във фонда

за подпомагане на пенсионната система, както е предвидено по закон.

Както „Монитор“ написа, вече се предприемат мерки към изваждане на 5000 км пътища от обхвата на тол системата. Пред bTV Желязков коментира, че пътищата от втори и трети клас ще бъдат извадени от тола и след като това стане, няма да има основания за поскъпване на билетите за автобус, както и за стоките.

монитор