Събития

Фирмата от завод "Миджур" иска да прави патрони край Монтана

  12.06.2019 15:25             
Фирмата от завод \

Фирма  „Видекс инженеринг” е внесла в община Монтана инвестиционно предложение за изграждане на цех за производство на патрони в местността Ливадски дол. Дружеството има складова база в района.

В обновената база ще се произвеждат два вида патрони за ловно нарезно оръжие -  калибър 7,62 х 39, с метална гилза и 12,7 х 108 също с метална гилза.  Цехът ще бъде оборудван с машини за двата вида патрони. За първите ще е необходим 32 кг нитроглицеринов барут и 20 000 капсул възпламенители , а за втория 320 кг барут и 20 000 капсул възпламенители. Патроните от двата вида няма да се произвеждат едновременно, а по отделно, в зависимост от заявките.

Общият  капацитетът на  складовете  в Ливадски дол е  340 тона тротил. В инвестиционното намерение е уточнено, че количествата барут, капсул възпламенители и готова продукция няма да го надвишават. 

 „Капацитетът на складовете и разстоянията между тях са съобразени така, че да не се предава детонация.  В случаите, когато ще се съхраняват други видове взривни вещества, е направен  пълен  анализ за възможностите на всяко помещение за съхранието на различните взривни вещества.”, пише в изпратеното до община Монтана инвестиционно намерение.   

Към него са приложени  разрешителни - за съхранение на взривни вещества и пиротехника от  7 април 2015 г., за търговия  с оръжия, взривни вещества и пиротехника от 13 март 2017 г., за съхранение на  огнестрелни оръжия и боеприпаси  от 2  март 2017 г., за експлоатация  от Министерството на околната среда и водите, издадено през 2007 година.

„Видекс Инженеринг” се свързва с завод „Миджур” в село Горни Лом. На 1 октомври 2014 година взрив в цеха по утилизация там изпепели 15 човека.