Konkurent
Инекс

Здраве

Плашеща статистика: Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

2019-06-05 04:00 981 0

Плашеща статистика: Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

Според данни на Business Insider, 55% от самотните мъже на възраст между 18 и 25 години сменят чаршафите си едва по четири пъти на година. Това е отвратителна статистика поради ред причини, като най-важната е, че именно мястото, където прекарваме по около една трета от живота си, е едно от най-мръсните в дома ни.

Всяка нощ тялото ни отделя средно по 15 милиона мъртви кожни клетки, които макар и невидими първоначално, лека по лека започват да се отлагат като потъмнели зони в чаршафите и завивките.

Проблемът не е толкова в мъртвата кожа, колкото в акарите и бактериите, които се хранят с нея.

Някои учени твърдят, че чаршафите съдържат до 39 пъти повече бактерии от купичката за храна на домашния ни любимец, което означава, че в някои аспекти човеците са по-мръсни дори от кучетата.

В леглото ни във всеки един момент живеят десетки хиляди микроорганизми, които - както всяко живо същество, отделят най-различни вещества. Някои от тях са безвредни за хората, но други причиняват зачервявания, сърбежи и подобни на грип симптоми, ако останат за дълго време в завивките ни.

Като добавим към бъркоча от мъртва кожа и микроорганизми малко нощни кремове, лосиони и всички останали нечистотии, които не сме успели да свалим с вечерния душ, ситуацията започва да изглежда плачевна.

Чаршафите е добре да бъдат сменяни поне веднъж седмично. Това е само в случай, че не искаме да спим с паякообразни, хранещи се с кожата ни.

zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
5 съвета за здравословно хранене навън
2019-08-19 04:00
154 0
Лесно е да контролираш какво има в твоя хранителен режим, когато си хапваш вкъщи, приготвяш храната си сам и имаш пълен контрол върху порциите протеин,…

5 драстични промени, които се случват в тялото, когато преяждаме
2019-08-18 04:00
279 0
Преяждането е най-честото заболяване при хранене при възрастните и може да има сериозни здравни, психологически и социални последици. Не забравяйте, че здравословният живот е щастлив…

6 вида телесни мазнини и как да се отървем от тях
2019-08-17 04:00
354 0
Има многобройни начини да се отървем от наднорменото тегло. В наши дни може лесно да намерим стотици проучвания и хиляди съвети. Но проблемът е, че…

9 трика за стимулиране на мозъка
2019-08-16 04:00
326 0
Не е достатъчно да правим физически упражнения, за да сме във форма. Не бива да забравяме, че мозъкът ни също има нужда от всекидневни тренировки.…

актуален брой на вестник Конкурент