Konkurent
Инекс

Здраве

Плашеща статистика: Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

2019-06-05 04:00 881 0

Плашеща статистика: Колко мръсни са чаршафите и завивките ни

Според данни на Business Insider, 55% от самотните мъже на възраст между 18 и 25 години сменят чаршафите си едва по четири пъти на година. Това е отвратителна статистика поради ред причини, като най-важната е, че именно мястото, където прекарваме по около една трета от живота си, е едно от най-мръсните в дома ни.

Всяка нощ тялото ни отделя средно по 15 милиона мъртви кожни клетки, които макар и невидими първоначално, лека по лека започват да се отлагат като потъмнели зони в чаршафите и завивките.

Проблемът не е толкова в мъртвата кожа, колкото в акарите и бактериите, които се хранят с нея.

Някои учени твърдят, че чаршафите съдържат до 39 пъти повече бактерии от купичката за храна на домашния ни любимец, което означава, че в някои аспекти човеците са по-мръсни дори от кучетата.

В леглото ни във всеки един момент живеят десетки хиляди микроорганизми, които - както всяко живо същество, отделят най-различни вещества. Някои от тях са безвредни за хората, но други причиняват зачервявания, сърбежи и подобни на грип симптоми, ако останат за дълго време в завивките ни.

Като добавим към бъркоча от мъртва кожа и микроорганизми малко нощни кремове, лосиони и всички останали нечистотии, които не сме успели да свалим с вечерния душ, ситуацията започва да изглежда плачевна.

Чаршафите е добре да бъдат сменяни поне веднъж седмично. Това е само в случай, че не искаме да спим с паякообразни, хранещи се с кожата ни.

zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Мозъкът старее от хамбургери
2019-06-18 04:00
118 0
Мозъкът старее от прекалената консумация на бързи закуски, ной-вече хамбургери. Това са установили специалисти от Австралийския национален университет, съобщи сайтът MedicalXpress. Били анализирани резултатите от…

8 симптоми на дехидратация, които повечето хора игнорират
2019-06-17 04:00
369 0
Вероятно знаете, че тялото ви е изградено предимно вода. Но сигурно не сте запознати, че ако количеството вода в организма ви намалее с пет процента,…

5 напитки, които лекарите съветват да откажем
2019-06-16 04:00
584 0
Медиците призоваха за по-внимателен контрол на тяхното пиене Всеки знае, че без вода няма как да оцелеем.  Всичко в телата ни зависи от водата. Според мнението…

4 храни, които увеличават риска от рак на гърдата
2019-06-15 04:00
519 0
Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено новообразувание сред жените. Тази болест е на второ място като причина за смъртността при тях. При повечето жени с рак на…

актуален брой на вестник Конкурент