България

Плащат по 50 000 лв. за всеки от загиналите край Своге (ОБЗОР)

  23.05.2019 09:36             
Плащат по 50 000 лв. за всеки от загиналите край Своге (ОБЗОР)

Снимка: Бойко Кичуков От ръководството на компанията обясниха в сряда в 16 часа, че ще изплатят всички обезщетения.

Застрахователят „Бул Инс“ ще изплати 50 000 лв. за всеки загинал при катастрофата край Своге. Това съобщи вчера изпълнителният директор на компанията Стоян Проданов. Позицията на дружеството се промени коренно за едно денонощие.

Във вторник следобед адвокатите, наети от роднини на загиналите, разпратиха отворено писмо до медиите. То беше адресирано до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. В него се посочваше, че застрахователят е превел сумата от 10 лв. на част от опечалените.

„След като се обърнахме към КФН, оттам наложиха принудителна административна мярка (ПАМ) на застрахователя с изрични указания да плати. Въпреки че законът налага незабавно плащане на обезщетения след наложен ПАМ, компанията преведе по 10 лв., вместо законно установения размер“, се посочваше в писмото от вторник. От „Бул Инс“ първоначално посочиха, че

отказват да платят обезщетението

по застраховката

„Злополука на пътници“, защото в случая извършваният превоз не е обществен. Сумата от 10 лв. била преведена, за да не претърпи застрахователят санкции заради неизпълнение на ПАМ, което ще атакува в административния съд. В сутрешния блок на bTV вчера Проданов защити същата позиция. Часове по-късно ситуацията претърпя обрат. В 16 часа на брифинг в централата на дружеството в София от застрахователя посочиха, че ще платят по 50 000 лв. за всички 20 загинали.

„Във връзка с обществения интерес, медийните спекулации и след проведен разговор с комисията по финансов надзор за установяване на нови обстоятелства управителният съвет на дружеството взе решение да уважи предявените претенции, като обезщети близките на загиналите в катастрофата край Своге“, обясни изпълнителният директор на „Бул Инс“ Стоян Проданов. Всяко опечалено семейство трябва да представи три документа в офисите на фирмата – смъртен акт, удостоверение за наследници и банкова сметка, като в рамките на 15 дни сумата ще бъде изплатена.

„Независимо от нашата убеденост в правотата на защитаваната позиция, поставихме моралните норми над юридическите изисквания, защото считаме, че

човешкият живот не струва

нито 10, нито 50 000 лева“,

добави Проданов. Той обясни пред медиите, че в социалните мрежи е имало заплахи за здравето му. На въпрос какво се промени за 24 часа, директорът на компанията каза: „Промени се това, че общественият натиск е достатъчно голям, уронването на престижа на застрахователите като цяло ни кара да гледаме по-широко и дългосрочно на тези взаимоотношения“.

До момента само малка част от пострадалите бяха предявили своите искове, като в следващите дни от компанията очакваха и останалите да го направят.