Крими

„Точат“ ни сметките с вируси по е-пощата

  22.05.2019 12:41             
„Точат“ ни сметките с вируси по е-пощата

Измамниците в интернет стават все по-изобратателни и вече не само ни пускат вируси на електронните пощи, но и опитват да източат данните ни. Ако получите писмо от непознат адрес, не бързайте да го отваряте, съветват експерти.

Последната мода при киберпрестъпниците е изпращането на уведомления за предстоящи съдебни дела, тъй като фирмата на получателя не е изпълнила уж подписан преди време договор.

Вместо традиционния вирус, се пускат допълнителни съобщения, в които има най-различни опити за приспиване на вниманието и хватки за спечелване на доверието на потребителите.

Напоследък хакерите са станали особено загрижени за финансите ни.

„Уведомяваме ви, че на 02/02/2019 с договор №11284 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 4211,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.
Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 22.05.2019, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд“ – ако получите такова съобщение на електронната си поща, да знаете, че прикачения файл е вирус. Най-често става дума за зараза от типа „троянски кон“, който влиза в компютъра ви и сканира всички лични данни и сметки.