Събития

Топлим се с газ от отпадни продукти

  22.05.2019 10:08             
Топлим се с газ от  отпадни продукти

Наскоро бе обявено, че фирмата „Валтер Къмпани“ е взела под наем едно от съоръженията на “Топлофикация – Враца” ЕАД и в момента осъществява мащабен проект по преработката му в инсталация, специализирана в извличане на пиролизен газ от неопасни отпадъци и биомаса и последващо производство на енергия от получения газ.

От дружеството обясниха, че планираното количество енергия, което ще произвеждат на този етап е до 10 мегавата и целия произведен обем ще се продава на “Топлофикация – Враца” ЕАД, което ще позволи на енергийното предприятие да  задържи цената на услугата, която предлага. От това трябва да бъдат доволни всички абонати, които използват услугите на дружеството за снабдяване с битова гореща вода и отопление през студените месеци, каза управителят Радослав Михайлов.

Биомасата, която е част от материалите, които ще бъдат газифицирани в инсталацията, се състои от растителни материали от селското стопанство, които притежават енергиен потенциал и оползотворяването им е по-ефективно и полезно в сравнение с това да бъдат оставяни да гният по нивите и полетата.

Проведени са тестови експерименти, според тях 2.5 тона слама заместват 1 000 кубични метра природен газ и по този начин биомасата излиза 2 пъти по-евтина. А и несъмнено използването и е изключително екологично, тъй като няма никакво вредно въздействие върху околната среда.

Другото основно гориво за инсталацията ще бъде т.нар. РДФ, който представлява специално сепарирани отпадъци. В България РДФ като продукт за оползотворяване тепърва навлиза, но в страните членки от Европейския съюз е използвано от десетки години като основно или вторично гориво в специализирани горивни инсталации за производство на енергия от отпадни продукти.

От фирмата, развиваща проекта увериха, гражданите, че по време на строителството и реализацията на проекта не се предвижда използване на природни ресурси, на почви и нарушаване на биологичното разнообразие. Уточниха също така, че строителните дейности, касаещи производството на преустройството на котела, като елементите от новите съоръжения ще бъдат позиционирани само върху изградената бетонирана площадка.