България

Събират кулинарните термини в интерактивна карта

  14.05.2019 09:21             
Събират кулинарните термини в интерактивна карта

Снимка: Фейсбук Доц. д-р Ана Кочева(в ляво) по време на проучването в Троянския край.

Учени от Института по български език на БАН подготвят интерактивна карта, в която ще са събрани всички кулинарни особености на различните региони. Това обясни пред „Монитор“ ръководителят на проекта доц. д-р Ана Кочева.

Картата ще представя традиционната българска кухня по цялата ни езикова територия. Според екипа кулинарното райониране в лингвистичен аспект би допринесло много за изследване не само на българската кулинарна терминология, но и за възстановяване на производството на автентични български ястия и напитки, което пък е ключово за развитието на туризма. Първата експедиция по проекта е в Троянския край. Според учените това е един от най-важните региони за българския книжовен език в миналото и съвременната диалектология. Причината е, че той пази ярки особености в областта на фонетиката и морфологията – редукция, пълен член, генерализирани винителни форми и др. За целите на проучването екипът е посетил Шипково, Гумощник, Голяма Желязна, Орешак, махала Баба Стана.

„Това беше първа експедиция, но нататък продължаваме по цялата езикова територия. Ще опитаме да направим записи и вън от държавните граници, като освен това мислим да представим и традиционната кухня на най-големите ни диаспори - в Банат и в Бесарабия. Идеята е да се заснеме самият начин на приготвяне, ще има видео и аудио материал. Тези кадри ще са на автентичния диалект в региона”, коментира доц. Кочева.

монитор