Konkurent
ТДМ

Здраве

Как да разпознаем признаците на твърде много стрес в ежедневието

2019-05-13 04:00 1064 0

Как да разпознаем признаците на твърде много стрес в ежедневието

Освен на главоболие, той е причинител и на болка в тялото като цяло

Стресът се определя като психическо или емоционално напрежение. Според проучване 33% от възрастните изпитват високи нива на стрес, предава "Дарик".

 

  Един от признаците на прекалено много стрес е акнето. Когато хората са стресирани, те започват да докосват лицата си по-често, а това може да доведе до разпространение на бактерии, които да причинят пъпки. В едно изследване 22 души са били подложени на стрес, като преди него те не са имали акне. Резултатите показват, че след преживяното напрежение, се е появило кожното неразположение.

  Вторият най-често срещам симптом на твърде много стрес е главоболието. В проучване на 267 души с хронично главоболие се установява, че стресиращо преживяване предхожда този тип главоболие на 45% от случаите.

 

Освен на главоболие, стресът е причинител и на болка в тялото като цяло.

  Напрежението може да повлияе сериозно и на имунната система. 235 възрастни са категоризирани в група с висок и съответно нисък стрес за шест месеца. Тези, които са в групата с високи нива на стрес, са с 70% повече респираторни инфекции и 61% повече симптоми спрямо групата с по-малко стрес. Твърди се, че той е свързан с повишена чувствителност към развитие на инфекция на горните дихателни пътища.

 

  Умората и намалените енергийни нива също могат да бъдат причинени от продължителен стрес. Той е основен противник и на съня. В проучване се установява, че високите нива на напрежение, са свързани с безпокойство преди лягане, както и безсъние след това. По този начин се счита, че стресът е причинител на депресията. В едно изследване се показва, че високите нива на стрес и напрежение са свързани с повишени нива на депресивни симптоми на 240 юноши.

Либидото също може да бъде повлияно от стреса и напрежението. Жените, които са под въздействие на хроничен стрес, изпитват по-малко възбуда, удовлетвореност и са с по-ниски нива на сексуална активност в сравнение с тези, които са по-малко стресирани, сочи проучване.

 

  Храносмилателните проблеми като диария или запек могат да бъдат признаци за прекалено много стрес. Продължителното напрежение може да предизвика храносмилателни смущения като синдром на раздразнените черва или възпалително заболяване на червата. Те се характеризират със стомашна болка, подуване на корема, диария и запек. В анализ от 18 проучвания е отбелязано, че 72% от изследванията установяват връзка между стреса и храносмилателните проблеми. Той може да повлияе и на апетита. Близо 62% от анкетираните са имали повишен глад.

  Не на последно място по важност е и сърцебиенето, което се счита за симптом на продължителен стрес. В изследване се установява, че сърдечната честота е значително по-висока по време на стресираща ситуация. Напрежението води също да повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме
2019-05-27 04:00
440 0
Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате Преди няколко…

Учените са открили метод за подобряване на паметта при възрастните хора
2019-05-25 04:00
314 0
Един от основните проблеми на възрастните хора е отслабването на паметта. Възможно ли е да се възстанови и какво трябва да се направи за да…

СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
495 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
569 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

актуален брой на вестник Конкурент