Konkurent
ТДМ

Събития

53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ

2019-05-01 05:00 5799 0

53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ
53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ 53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ 53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ 53 години от най-голямата трагедия във Враца СНИМКИ
Автор: Снимки: архиватора и личен архив

Днес се навършват 53 години от една от най-зловещите трагедии, свързани с дейността на мини. Тя се случва на 1 май 1966 г. във Враца.

Точно в 11.25 ч. над половин милион кубични метра маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета се откъсва от стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник „Мир" край врачанското село Згориград.

Калното „торнадо“ минава през прохода „Вратцата" и стига до централния площад на Враца. По пътя си, дълъг 7 километра, тинята помита къщи, хора и животни, а ударната вълна - висока 3 метра, променя всичко по пътя си.

Градската легенда е, че само намесата на неизвестен и до днес миньор, който слиза от Балкана с мотора си и вижда случващото се, предотвратява по-голямата трагедия. С пълно гърло мъжът  крещи на всички да бягат. Миньорът застига преди Враца и автобус с ученици, спира го и заедно с шофьора юрват децата към близките скали, докато отдолу преминавала с тътен тинята.
Твърди се, че на другия ден самият първи държавен ръководител Тодор Живков разглежда пораженията  с хеликоптер. Наредено е труповете на загиналите да се събират на стадион „Христо Ботев“. Държавата помага на оцелелите да възстановят жилищата си и отпуска близо 20 млн. лв. за възмездяване на пострадалите. Кръвнината за близките на загиналите била по 1 000 лв.
 
Черната равносметка след трагичното събитие е стотици обезобразени до неузнаваемост трупове, след които и четири деца, 2 000 ранени, над 310 семейства  останали без дом, 156 разрушени къщи и над 1 000 къщи с отнесени от стихията покриви. Официално се говори за 118 загинали, но според свидетели на събитието загиналите са били около 500.

Месеци преди трагедията да се случи специалисти, оглеждали стената на хвостохранилище, предупреждават за надвиснала опасност. Нямяа обаче кой да ги чуе, не са взети никакви мерки. След трагедията властта скрила от останалата част на страната и света истинските размери на трагедията.

Почти година след страшното наводнение набързо са осъдени като виновни за трагедията няколко директори и инженери от мините и металургичния завод край Елисейна. Набедените влизат зад решетките за по 5 и 10 години, но истинските виновници остават ненаказани.
 
Трагедията става причина преди няколко години село Згориград да се побратими с  италианския град Тезеро. Там през 1985 г. местното население преживява подобна трагедия. Сега централният площад на планинското село носи името на град Тезеро, а площадът в италианското населено място е именуван Згориград.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
ДПС настигна БСП в Криводолско, ГЕРБ е победител
2019-05-27 11:10
34 0
ДПС настигна по резултати БСП в Криводол и селата от общината, това показват резултатите, публикувани от червени функционери в социалните мрежи. Така партията, която на…

Искате да сте директор? Вижте тази обява
2019-05-27 11:00
46 0
Общинската управа на Враца обяви подбор за длъжността директор на Общинско предприятие „Спорт и туризъм“ – това личи от обява в днешния брой на вестник…

Рок ще разтърси града под Околчица
2019-05-27 11:00
33 0
В културната програма на „Ботеви дни“ е поставен акцент и за любителите на рока, които ще имат възможността да чуят в центъра на града песни…

Ето защо се бави обявяването на резултатите от евровота във Враца
2019-05-27 10:25
127 0
Две са основните грешки, допускани от членовете на СИК, твърдят от РИК във Враца. Те ще отложат за неопределено време преброяването на гласовете и обявяването…

актуален брой на вестник Конкурент