Събития

Берковица е най-прозрачна в Интернет

  23.04.2019 14:12             
Берковица е най-прозрачна в Интернет

Местната управа в Берковица е най-прозрачната в Интернет общинска администрация в област Монтана. Това  показа направеният  за поредна година от Програма достъп до информация граждански одит, съобщи координаторът на програмата за регион Монтана журналистът Любомир Йорданов.

 От февруари до април са оценени  страниците на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Данните показват, че най-прозрачната в електронното пространство у нас централна институция е министерски съвет, най-прозрачната община е Търговище, най-добре изпълнява изискванията на закона сред областните управи  Благоевградската, а на първо място след областните дирекции на МВР е тази в Смолян. 

Девет от общините в област Монтана са сред първите 100 -  Берковица /19 място/, Бойчиновци/32 място/, Вълчедръм /33/, Лом/48/, Монтана/81/, Чипровци/92/, Брусарци/93/, Медковец/95/и Вършец/ 98/.

Областната дирекция „Земеделие” -Монтана пък е на първенец  сред всички агродирекции в страната като изпреварва с три места дори Министерството на земеделието и храните. Регионалната здравна инспекция е 3-та, Областната дирекция на МВР  е на 10 място от 25-те вътрешни дирекции, РИОСВ е на 19 място сред екоинституциите, Управлението на образованието е на 17 позиция, а областната администрация в е заела 23 място сред регионални управи.

„Особено голям е успехът на общини като Медковец, Чипровци и Якимово, които от последните места по достъп до информация през миналите години са се придвижили  напред и са осигурили чрез електронните си страници възможности на граждани и журналисти да се запознаят с вземаните решения, начините за изразходване на средства и движение на обществени поръчки.”, казава Любо Йорданов.

Според него и колегите ми от програмата, ако усилията  на местните и регионални управи, подкрепени от помощта на експерти и гражданска активност продължат в тази посока, област Монтана може да се превърне в един от най-прозрачните региони в страната. А това ще допринесе както за повишаването на доверието на обществото към органите на властта, така и за увеличаване на възможностите за привличане на инвестиции и развитие на бизнеса, смятат анализаторите.