България

Посрещат папа Франциск със стара българска песен

  22.04.2019 14:45             
Посрещат папа Франциск със стара българска песен

По време на визитата си в Раковски папа Франциск ще бъде поздравен със стара българска песен. Тя се казва „Край Петровия странноприемник“, разкри диригентът на местния църковен хор пред Нова ТВ.

Песента ще бъде изпълнена по време на литургията, на която светият отец ще даде първо причастие на 250 български деца. „Избрали сме по-живи църковни песни. Всичко е заради децата, да има тръпка, да могат и те да пеят“, казва диригентът на църковния хор и оркестъра в Раковски Янко Павлов.

В Раковски са дали и за претапициране трона, на който ще седне папата по време на посещението си в Раковски. Досега тронът е бил съхраняван в пловдивската църква „Св. Лудвиг”. Той е поверен за реставрация на местния майстор Петър Дандов.

Междувременно стана ясно, че повече от 200 поклонници от най-голямата католическа общност в Северна България - в град Белене, ще участват в посрещането на папа Франциск у нас. Това съобщи отец Паоло Кортези пред БТА.

Отец Кортези поясни, че от Белене ще носят за срещата си с папата икони, на които са изобразили папа Франциск с гълъб и двама светци, били в Белене - Евгений Босилков и папа Ронкали, който през 1925 г. като владика е посетил селището.

От името на католическата общност в Белене ще подарят на папата специално нарисувана икона с ликовете на четирима българи - Евгений Босилков и трима свещеници от Пловдивско, разстреляни заедно с него през 1952 г.

В ликовете им виждаме лицата на още 35 свещеници, осъдени с тях и почти всички изпратени в бившия лагер "Белене", както и на всички жертви на тоталитарния режим от различните вероизповедания, заяви отец Кортези. Групата от Белене ще бъде при посрещането на папа Франциск с червени шалчета. Те са с цвета на капка кръв като знак за жертвите, репресирани на остров Персин, добави отец Кортези.

монитор