Konkurent
Инекс

Здраве

НЗОК поема електродите в мозъка срещу Паркинсон

2019-04-22 04:00 889 0

НЗОК поема електродите в мозъка срещу Паркинсон

Националната здравноосигурителна каса поема електродите, които се имплантират в мозъка за лечение на болестта на Паркинсон. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София, където иновативната терапия е въведена преди шест години, но за нея пациентите плащаха от джоба си.

Въпросният метод се нарича дълбока мозъчна стимулация (ДМС) и до сега струваше на засегнатите от заболяването 40 000 лева.

При нея електроди се имплантират в определени части на мозъка, за които преди това е установено, че са отговорни за причиняване симптомите на Паркинсон. Те се свързват със своеобразен пейсмейкър, който чрез тях подава импулси към мозъка. „Методът повлиява успешно симптомите на напреднал Паркинсон, когато вече е изчерпано действието на традиционните медикаменти“, обясни доц. Красимир Минкин, който е ръководител на единствения център у нас за ДМС, който се намира в Университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Рискът при интервенцията е минимален, за разлика от алтернативната терапия за напреднал Паркинсон с дуодопа, при която се прави отвор в стомаха, чрез който се вкарва медикамент директно в чревния тракт. Дълбоката мозъчна стимулация носи и по-голям комфорт за пациентите, тъй като не изисква никакви специални грижи, поясниха от лечебното заведение.

Тридесет и двама пациенти са се подложили на новия метод за лечение от първата процедура на 9 април 2013 година, от екипа от доц. Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски.

Причината за шест години да преминат малко хора тази иновативната терапия е, че тя не се поемаше от НЗОК и беше за тяхна сметка. Около 40 бона струва апаратът, който се имплантира в мозъка.

„Благодарение на усилията на екипа ни и намирането на подкрепа от Министерството на здравеопазването и ръководството на НЗОК за първи път през 2019 г. успяхме да включим устройствата, които имплантираме, в списъка с медицински изделия, които се покриват от касата. В момента се финализира процесът и се сключва договорът с фирмите, които ще ги доставят“, разказа доц. Минкин. Очакванията са процедурата да стартира от началото на месец май.

Междувременно вече има листа с 10 чакащи, които са преминали всички изследвания и очакват да им бъде имплантиран апарат за ДМС. На други 7 пък предстои да бъдат сменени батериите на устройството. Батериите на тези апарати подлежат на смяна на всеки четири години. Цената им обаче е почти колкото на самото устройство (36 000 лева) и е непосилна за пациентите. След като стартира процедурата за реимбурсиране на апаратите от НЗОК, цената на батериите също ще бъде поемана от касата, което е голям успех за всички болни от Паркинсон в България, отчетоха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

монитор

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
6 сигнала, че черният дроб е пълен с токсини
2019-10-22 04:00
267 0
Черният ни дроб е един от най-истинските и най-трудолюбивите ни приятели. Мислете за него като за ултраефективен чистач на токсините и господар на още 500…

5 навика, които намаляват риска от рак на гърдата
2019-10-20 04:00
554 0
Всички знаем едно нещо за рака: това е най-коварната болест. И един от най-честите видове карцином е този на гърдата. Той е и един от…

Защо не трябва да отслабваме бързо
2019-10-19 04:00
651 0
Ипократис Пападимитракос е един от най-търсените диетолози у нас, помогнал на стотици хора да поддържат здравословно тегло. Всеки ден поне един от неговите клиенти му…

Ранни симптоми за карцином на белия дроб
2019-10-18 04:00
908 0
Макар да се вярва, че тютюнопушенето увеличава риска от карцином на белия дроб, замърсеният въздух, професии, които са изложени на радиация и други фактори може…

актуален брой на вестник Конкурент