Konkurent
ТДМ

Събития

Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ

2019-04-15 13:00 633 0

Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ
Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ

Четиринадесет момичета и момчета от Средно училище „Йодан Радичков” в Монтана върнаха живота на кабинета си по биология. Само за няколко месеца учениците, с помощна на няколко родители и преподаватели, измъкнали затрупаните и потънали в прах табла и макети и им вдъхнали нов живот. Класната стая е пребоядисана с изциклен паркет, с подредени микроскопи, табла и макети.

Всичко това се е случило по програмата „Ученици в действие”. Идеята на момичетата и момчетата от училище „Йордан Радичков”и нейната реализация са сред най-добрите пет в страната. Децата получиха грамоти и очакват наградата си от 1 000 лева, с която за кабинета ще бъдат купени лаптоп и мулти медия.

„Идеята е на децата. Те трябваше до Коледа да я формират, да намерят родители-ентусиасти, както и фирми, които да ги подкрепят. Когато дойдоха при мен и ми разказаха какво искат да направят, незабавно ги подкрепих и започнахме с общи усилия. В нашето училище има профилирана паралелка „Спорт”. Със сигурност биологията е особено важна наука за тези деца”, разказа директорът Станка Костова.

Всичко започнало още през зимата. Децата заели, че на 3-ия етаж има неизползваема класна стая. Били виждали в хранилището изоставените макети, стъкленици с влечуги, черепи и кости и започнали. Всеки ден измъквали потъналите в прах предмети, чистели, миели, сглобявали и накрая всичко заблестяло като ново. Годните са подредени в кабинета, но се наложило да се поръча нов макет на човешки скелет.

„Съвместно с учителите и родителите направихме план за действие. Всеки ден след часовете се затваряхме в старото хранилище и измъквахме макетите. С помощта на леличките изхвърлихме всички негодни мебели от необитаемата стая, почистихме я, а от ръководството купиха бои и лакове. Тук се включиха родителите ни – боядисаха стените, а една фирма изцикли паркета. Стаята стана като нова, а днес вече е един истински кабинет с всичко необходимо, за да можем да учим биология”, казаха  децата.

Десетки проекти от цялата страна са участвали в програмата. До финалната права стигнали 25, а победителите са 5, сред които и този на децата от училище „Йордан Радичков”.

„Особено сме горди. Показахме, че позитивната енергия на всички нас – деца, родители и учители дава добри плодове. Радвам се, че нашите ученици толкова обичат училището си и се впускат с ентусиазъм във всеки проект”, подчерта директорът Костова.

За добрата работа ръководството на училището и преподавателите по биология организираха за децата истински празник – с торта и бонбони.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
LED осветление в Средно училище „Васил Кънчов
2019-04-21 20:00
23 0
Средно училище „Васил Кънчов" се обля в светлина благодарение на новото LED осветление. Драстично по-висока ефективност и по-ниска консумацията на енергия ще постигне врачанското школо,…

Направиха премиера на Поетически речник на живота СНИМКИ
2019-04-21 19:00
39 0
Премиера на нова книга на поетесата Рени Митева се състоя в заседателната зала на Община Мездра. В стихосбирката „Зелени залези“ поетесата е събрала 62 стихотворения,…

Бивш възпитаник на школата по изкуствата дари книги на читалище
2019-04-21 18:00
76 0
Бивш възпитаник на школата по изкуствата към НЧ „Развитие 1869“ във Враца дари на библиотеката на културната обител 70 тома литература за деца и юноши.…

Пластиката „Дървото на живота” влезе в учебниците по литература
2019-04-21 17:00
165 0
Снимка на дървопластиката „Дървото на живота”, която се намира на площад „Йордан Радичков” в Берковица, онагледява урока за големия писател в учебниците по литература за…

актуален брой на вестник Конкурент