Konkurent
Инекс

Събития

Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ

2019-04-15 13:00 722 0

Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ
Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ Деца в монтанско училище върнаха живота на кабинет по биология СНИМКИ

Четиринадесет момичета и момчета от Средно училище „Йодан Радичков” в Монтана върнаха живота на кабинета си по биология. Само за няколко месеца учениците, с помощна на няколко родители и преподаватели, измъкнали затрупаните и потънали в прах табла и макети и им вдъхнали нов живот. Класната стая е пребоядисана с изциклен паркет, с подредени микроскопи, табла и макети.

Всичко това се е случило по програмата „Ученици в действие”. Идеята на момичетата и момчетата от училище „Йордан Радичков”и нейната реализация са сред най-добрите пет в страната. Децата получиха грамоти и очакват наградата си от 1 000 лева, с която за кабинета ще бъдат купени лаптоп и мулти медия.

„Идеята е на децата. Те трябваше до Коледа да я формират, да намерят родители-ентусиасти, както и фирми, които да ги подкрепят. Когато дойдоха при мен и ми разказаха какво искат да направят, незабавно ги подкрепих и започнахме с общи усилия. В нашето училище има профилирана паралелка „Спорт”. Със сигурност биологията е особено важна наука за тези деца”, разказа директорът Станка Костова.

Всичко започнало още през зимата. Децата заели, че на 3-ия етаж има неизползваема класна стая. Били виждали в хранилището изоставените макети, стъкленици с влечуги, черепи и кости и започнали. Всеки ден измъквали потъналите в прах предмети, чистели, миели, сглобявали и накрая всичко заблестяло като ново. Годните са подредени в кабинета, но се наложило да се поръча нов макет на човешки скелет.

„Съвместно с учителите и родителите направихме план за действие. Всеки ден след часовете се затваряхме в старото хранилище и измъквахме макетите. С помощта на леличките изхвърлихме всички негодни мебели от необитаемата стая, почистихме я, а от ръководството купиха бои и лакове. Тук се включиха родителите ни – боядисаха стените, а една фирма изцикли паркета. Стаята стана като нова, а днес вече е един истински кабинет с всичко необходимо, за да можем да учим биология”, казаха  децата.

Десетки проекти от цялата страна са участвали в програмата. До финалната права стигнали 25, а победителите са 5, сред които и този на децата от училище „Йордан Радичков”.

„Особено сме горди. Показахме, че позитивната енергия на всички нас – деца, родители и учители дава добри плодове. Радвам се, че нашите ученици толкова обичат училището си и се впускат с ентусиазъм във всеки проект”, подчерта директорът Костова.

За добрата работа ръководството на училището и преподавателите по биология организираха за децата истински празник – с торта и бонбони.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Конкурси, еко инициативи и фолклорна програма за Фестивала на рибата
2019-06-26 20:00
7 0
Конкурси, еко инициативи и фолклорна програма за Фестивала на рибата Третото издание на Фестивал на рибата се провежда на 29 юни в Ботев парк. Събитията…

За рекордните 30 минути съветниците в Мездра приключиха юнската си сесия
2019-06-26 19:00
70 0
Общинските съветници от Мездра впечатлиха с работоспособността си и в рамките на рекордните за този състав на местния парламент 30 минути приключиха редовното си заседание…

Тринадесет зрелостници получиха грамоти за постигнат отличен успех на матурите
2019-06-26 18:00
66 0
На среща в Община Видин кметът Огнян Ценков и началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова връчиха грамоти на младите хора за отличното им…

Напръскаха срещу гадини в Бяла Слатина СНИМКИ
2019-06-26 17:00
68 0

Община Бяла Слатина извърши първата за тази година обработка срещу възрастни форми на комари. Обработени бяха местата по поречието на река Скът, района на


актуален брой на вестник Конкурент