Спорт

Внукът на Тричара прослави Згориград и в Чикаго, кръвта вода не става

  20.03.2019 09:35             
Внукът на Тричара прослави Згориград и в Чикаго, кръвта вода не става

Максимата „Кръвта вода не става” явно важи и за внука на треньора от Ботев 93 Николай Цеков-Тричара от Згориград. 9-годишният Ерик Кличуров мачка наред на тепиха в Чикаго. Юнакът е син на Диана Цекова, която се класира четвърта на европейското в Испания през 1993 г. и Кирил Кличуров, представял България на световно и европейско в свободния стил.

Ерик стана шампион на секционното състезание по борба фолк стил в Чикаго. Той се бори във възрастовата група до 10 г. и надви съперниците си във всичките четири схватки. В три от срещите си победи с туш, а на финала по точки. Със спечеления златен медал, малкият шампион достигна тавана, защото няма по-силен турнир в неговата възрастова група.

В надпреварата участваха 30 отбора от целия щат Илинойс. За сезона, който продължава четири месеца, от декември до март, Ерик има цели 20 победи и само четири загуби.
Малкият талант е наследил афинитетът към борбата от своето семейство, където генът се предава от поколение на поколение. Освен родителите и дядото, който преди 2 г. взе бронз на световното за ветерани, с борба се занимава и неговата леля Камелия Цекова. Двукратната бронзова европейска медалистка е треньор в момента на момичетата, кадетките и жените във врачанския Ботев 93.

Родителите на Ерик плащат по около 4000 долара годишно, за да тренира той по четири пъти в седмицата, в най-добрия отбор в щата и третия по ранг в САЩ – Изи Стайл Рестлинг. Главният треньорът и създател на клуба Израел Мартинес, освен на малкия Ерик, е наставник и на звездите в ММА – Конан Макгрегър, Джон Джонс, Холи Холм и др. Ерик често прави и индивидуални тренировки със своите родители, съобщава сайта chicago.bg.

Спечелените отличия на малкия юнак досега надминават броя на годините му. В скоро време семейството ще трябва да разширява къта за награди в дома им.