България

Таксиджии излизат на протест срещу руския “Юбер“

  19.03.2019 10:21             
Таксиджии излизат на протест срещу руския “Юбер“

Протест на таксиметрови шофьори в София срещу услугата "Максим" готвят от инициативен комитет. Недоволството е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане чрез приложението на услугата "Максим".

Според организаторите, от около година чрез платформата се извършват нерегламентирани превози на пътници. По думите на един от организаторите - Кирил Ризов, това ставало и с коли, които не са обозначени като таксита и не са в задължителния жълт цвят.

Ползватели на „Максим“ уточняват, че платформата свързва правоспособен таксиметров шофьор с пътника. Има правила на ползване - тарифа, маршрут, брой пътници. Проблемът е, че чрез това мобилно приложение се прескачат самите компании, към които са таксиметровите шофьори.

В четвъртък шофьорите от 14.00 часа ще тръгне колона от района на 7-ми км на Цариградско шосе с протестиращи автомобили, която ще придвижи до храм–паметник „Св. Александър Невски“. По трасето е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли, уточняват организаторите. Те очакват участието на около 5 000 таксита.

Припомняме, че преди две седмици Комисията за защита на конкуренцията се сезира срещу компанията "Такси Максим", предлагаща алтернативен таксиметров транспорт в редица държави, включително в България. Регулаторът проверява извършва ли компанията нелоялна конкуренция, забранена от закона.

монитор