Свят

САЩ плашат да затворят границите си за руснаци

  18.03.2019 12:37             
САЩ плашат да затворят границите си за руснаци

Американските конгресмени са подготвили законопроект, с който ще забранят на руснаци да влизат в страната, съобщават американските медии. Крайната мярка е в отговор на подкрепата, която Москва оказва на действащия президент на Венецуела Николас Мадуро.  

„Увеличаването на присъствието на Руската Федерация в Западното полушарие предизвиква загриженост у Съединените Щати и у съюзниците в региона“, се казва в текста на законопроекта, публикуван на сайта на конгреса. Освен това Вашингтон е обезпокоен от съвместните учения на Русия и Венецуела, както и от решението на Москва да подпомогне финансово латиноамериканската страна. Западните агенции припомнят, че неотдавна Русия отпусна кредит на намиращата се под санкции венецуелска нефтена компания PDVSA.

          Не по-късно от 120 дни от приемането на законопроекта, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео трябва да предостави на съответните комитети на конгреса оценка на руско-венецуелското сътрудничество в областта на сигурността. След това Помпео ще има още 30 дни да излезе със стратегия за решаване на проблема. В качеството на ограничителни мерки конгресът предлага да се забрани издаването на американски визи на руските граждани, „които действат от името на правителството на страната в подкрепа на силите за сигурност на Венецуела“. Ако бъде приета, ограничителната мярка ще има и обратна сила: вече получилите разрешение за пребиваване в САЩ чужденци, ще бъдат лишени от това си право.

монитор