Konkurent
ТДМ

Събития

До месец-два ще плащаме за паркиране пред дома

2019-03-09 06:30 3301 0

До месец-два ще плащаме за паркиране пред дома

До няколко месеца във Враца може да стартира и нова идея – за отделянето на места за платено паркиране пред жилищните сгради. То е било наложено по настояване на граждани, които твърдят, че биха искали да си плащат, за да не обикалят вечер с часове, докато намерят къде да оставят колата си да нощува край жилищата им.

Първоначално идеята, която беше лансирана от директора на ОП „Паркинги и гаражи“ Венчо Кръстев, срещна лютия отпор на врачани. Но с всеки изминал ден става по-ясно от необходимостта на въвеждането й, тъй като конфликтите, особено в големите жилищни квартали, се изострят с всеки изминал ден.

Проверка на „Конкурент“ установи, че разрешението за въвеждане на този тип зони за платено паркиране трябва да даде общинският съвет. Предложението вече оформено в съответната наредба и съгласувано с юристите на местната управа, като е внесено за обсъждане в комисиято по законосъобразност. Очаква се, ако всичко по съгласуването мине безпроблемно, темата да бъде разгледана на следващо заседание и вероятно приложена още през пролетта.

Предложението касае обособяването на места край жилищни сгради, които ще бъдат маркирани и обозначени, а на тях ще се влиза чрез устройство тип „антипаркинг“. Идеята на вносителите е семейство да има право само на 1 място, за да се даде възможност на повече от живущите да паркират колите си, а не само на онези, които могат да си платят за услугата. От ОП „Паркинги и гаражи“ допълват, че край блоковете и пространствата ще има и достатъчно места за свободен достъп.

Намеренията са едно подобно място да струва около 5.50 лева месечно. Тъй като позициите ще бъдат разиграни на търг, се очаква цената да се повиши до 10-12 лева за месеца, са изчислили от градската управа. Позициите ще се отдават на търгове, като срокът за ползване ще е между 3 и 5 години.

Ако някой натрапник паркира на чуждо място, той ще бъде отстраняван от репатриращия автомобил, след като коректният платец повика „паяка“ за помощ.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Владимир Уручев: Работих за по-голяма прозрачност  в енергийните сделки на ЕС с останалата част от света ИНТЕРВЮ
2019-03-20 12:00
20 0
ВладимирУручев е евродепутат от ПП ГЕРБ, в групата на ЕНП в Европейския парламент. Член е на комисията по индустрия, енергетика и изследвания, заместник- член на

(ОБНОВЕНА) Започна изграждането на паметник за кинорежисьора Людмил Кирков
2019-03-20 10:55
114 0
От днес стартираха строителните дейности по изграждане на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор – Людмил Кирков. Към момента градинката пред Дом на науката и…

Защо избираме евродепутати и какви възнаграждения получават
2019-03-20 10:00
151 0
Евродепутат е представителна длъжност, която населението на всяка една държава – членка на ЕС има право да избере автономно на специално проведени за целта избори.…

Зам.-министър Колева дискутира младежки политики във Враца
2019-03-20 09:00
47 0
В четвъртък заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева ще се срещне с младите хора във Враца, за да представи реализираните дейности на Министерството по…

актуален брой на вестник Конкурент