България

Вълчев: 25 млн. лв. от бюджета са отделени за дейности по интереси в училищата

  18.02.2019 15:34             
Вълчев: 25 млн. лв. от бюджета са отделени за дейности по интереси в училищата

Двайсет и пет милиона лева от държавния бюджет са отделени за финансиране през тази година на дейности по интереси в училищата. Десет процента от тези средства ще останат в общините. Това каза днес в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от МОН.

Децата имат потребност да отидат в предприятията, да опознаят различните стопански субекти, посочи министър Вълчев. По думите му това развива интереса им и ги ориентира кариерно. Цел на политиката на държавата и на общините е да задържим повече млади хора в страната и в регионите, посочи министърът.

Според него има недостиг на кадри за определени сектори и професии и той ще става все по-голям. В някои от секторите този недостиг ще бъде особено остър - това се отнася за електрониката, електротехниката, мехатрониката, педагогическата професия, здравеопазването. Недостигът на специалисти е проблем, за чието преодоляване трябва да работим всички. Затова ранното кариерно ориентиране е много важно, посочи Вълчев.

Министърът участва в работна среща на ръководителите на регионалните управления на образованието, която се състоя в Габрово. Там бе представена образователната програма на областта за професионално и кариерно насочване на учениците. Инициативата, подкрепена от институциите и реализирана съвместно с бизнеса в града, представя пред учениците възможностите за избор на професия, включително с посещения в предприятия, организации, лечебни заведения. Като положителна тенденция от изпълнението на програмата беше посочен засиленият интерес от страна на учениците към продължаване на обучението в различни специалности.

Трябва да насочим повече деца чрез ранно кариерно ориентиране към направления във висшето образование, за които се очаква недостиг на пазара на труда, апелира министър Вълчев. Заедно с началниците на регионалните структури той е обсъдил възможността за разработване на програми за кариерно ориентиране на общинско ниво, които биха допринесли и за осигуряване на необходимите кадри и специалисти в съответните населени места.

В Габрово се е състояла и среща на министър Вълчев с областния управител Невена Петкова и с кмета Таня Христова.

По-късно през деня образователният министър ще посети и професионалната гимназия "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево.

24часа