Свят

Ето колко дълго човек може да оцелее на всяка планета в Слънчевата система

  18.02.2019 11:17             
Ето колко дълго човек може да оцелее на всяка планета в Слънчевата система

Въпреки многобройните проблеми и недостатъци, Земята все пак е прекрасно място. Само си помислете: изумителни залези, топъл морски бриз и колко още други удоволствия! И накрая, вземете поне факта, че няма да се изпарим на мига без всякаква следа. Да, животът на Земята, без съмнение, е прекрасен - особено ако го сравните с условията на някоя от съседните планети.

Ако Илон Мъск успее в начинанието си, скоро ще си почиваме на Марс. Но докато това стане, ще трябва да продължим да живеем тук на Земята. Повярвайте ни, едва ли си струва да рискувате и да отидете в други части на слънчевата система, преди да вземете всички предпазни мерки. Известният американски астрофизик, писател и популяризатор на науката Нийл Тайсън обяснява защо. Накратко казано, да бъдеш на всяко място в космоса е истинско бедствие за човешкия организъм. Нещо повече, дори и да си в космоса в защитен скафандър това не гарантира запазването на здравето. С други думи, никъде с изключение на Земята не бихме могли да оцелеем повече от две минути.

Ще ви запознаем е кратко ръководство за Слънчевата система, където всичко може да завърши с неизбежна смърт. Има обаче едно приятно изключение.

Слънцето

Да започнем с най-благоприятния вариант. Без съмнение на Слънцето бихте изгорили веднага. "Просто ще се изпарите" - казва Тайсън. - Това всъщност е толкова бързо, че най-вероятно не боли. И все пак, нашето Слънце не е най-доброто място за посещение. "

Общо време за живот: по-малко от една секунда.

Меркурий

Страната на планетата, обърната срещу Слънцето, е много гореща. Максималната температура е около 427 градуса по Целзий. Обратната страна пък е дяволски студено място. Там се достига до минус 179 градуса по Целзий. Тайсън обяснява, че ако можете да бъдете на линията между двата полюса може би "вие ще бъдете живи толкова време, колкото стига да задържиш дъха си".

Общо време за живот: около две минути.

Венера

Лесно е да се разбере, че при температура около 482 градуса по Целзий не може да става въпрос за никакви венериански пейзажи. "Между другото, на Венера е същата гравитация, както на Земята, така че можете да се разхождате", казва Тайсън, "само че за много кратко време, докато не се изпарите."

Общо време за живот: по-малко от една секунда.

Марс

"Марс е много студен, но атмосферата там е много разредена", казва Тайсън, "така че интензивността на студа няма да бъде толкова сурова, колкото би могла да се почувства, ако такава температура беше на Земята". Благодарение на някои топли, много, много топли дрехи, можете да ходите по повърхността на Марс, докато се наложи да си поемете дъх. Как ще реши Мъск този проблем все още е неясно.

Общо време за живот: около две минути.

Юпитер

Тъй като Юпитер е газообразна планета, животът там може да бъде изключително некомфортен. На - или в - тази огромна планета, "завинаги ще се потопите в газовата атмосфера и ще се спуснете, докато не бъдете смачкани под влияние на гравитацията."

Общо време за живот: по-малко от една секунда.

Сатурн, Уран и Нептун

Виж по-горе. Както в случая с Юпитер, вие се гмуркате дълбоко в тези газови гиганти и ще се окажете просто смазани. Уви, дори на пръстените на Сатурн няма място с твърда повърхност за разходка, макар и непродължителна. Така че, неприятно. Изглежда, че трябва някак си да се опитаме да съхраним нашата планета Земя.

Превод и редакция: БЛИЦ