България

Турция остава най-търсената дестинация от родните туристи

  18.02.2019 09:36             
Турция остава най-търсената дестинация от родните туристи

Снимка: PIXABAY.COM Предпочитани за отдих са Истанбул, където туристите ни посещават катедралата „Св. София“.

Турция продължава да е най-търсената европейска дестинация от родните туристи. Страната привлича както с ниските цени и хубавата храна, така и с близкото си географско разположение. Тя е предпочитана дестинация и за млади двойки, и за семейства, споделиха туроператори пред „Монитор” по време на туристическо изложение, което приключи този уикенд.

При избора си на дестинация българите се влияят както от цени, така и от разстояние. Голям фактор е и самото обслужване. „В Турция няма съмнение за това как и къде ще ви настанят”, каза представителка на турагенция. По нейни думи цените и качеството на услугите са добри и сигурни, докато в Испания не е точно така.

Предпочитани за отдих са Истанбул, Анталия, Айвалък и Кушадасъ.

При ранно записване можем да се възползваме от множество намаления. Осми март в Истанбул например ще излезе 135 лв. като това включва 2 нощувки в тризвезден хотел, медицинска застраховка с покритие от 10 000 евро, както и разходка и туристическа програма в Одрин. За дамите пък има специална екскурзия на нощен Истанбул. При някои турагенции обаче вече не са останали места и периодът за ранно записване е приключил. За други пък той ще продължи и през март.

Средно 500 лева ни струва екскурзията до Турция. Уикенд в Истанбул със закуска и вечеря например ще излезе 440 лв. в тризвезден и 540 лв. в четиризвезден хотел. Цената включва осигурен трансфер, панорамна обиколка на местности, площади и музеи. Който иска, може и сам да открива красотата на града. 7 нощувки в тризвезден хотел близо до Айдалък ще излязат 544 лв. и то преди началото на сезона. От турагенциите предупреждават, че това са промоционални цени, валидни до края на ранното записване и е възможно хотелите да променят исканата сума.

От туроператорите предупреждават, че когато става въпрос за намаления в последния момент обикновено те засягат самите тях или самолетите, но хотелите не правят отстъпки. Затова е и важно да се запишем възможно най-рано за лятната екскурзия. Ако си направим резервация през декември например, можем да спестим 20%, а ако решим да пътуваме на определени дати, с ваучер може да получим намаление между 200-300 лв. 8 000 са заминалите за Турция българи през 2018 г., сочат данни на родна турагенция.


Голяма конкуренция са Испания и Египет,


които започват да привличат все повече родни туристи. „Испанците имат много хубави обичаи по посрещане, настаняване, затова и имаме клиенти, които пътуват по 20 пъти с нас”, сподели туристическият агент Ралица Йорданова. По нейни думи в Испания могат да се видят едни от най-красивите залези, а Андалусия е една от най-търсените дестинации. Агенцията предлага и собствен продукт – свой екскурзовод, който да представя испанския жар на български език. Поради близостта си Египет също е много търсен. „Страната е на 3 часа път от нас и се търси през пролетта и есента”, каза мениджърът по „Изходящ туризъм” в голяма агенция Милена Недялкова. По данни на оператора 3 000 са българите, посетили африканската страна миналата година. Голяма популярност започват да придобиват и азиатски страни като Япония, Русия и Китай, като от туроператорите отчитат нарастващ интерес, затова и някои от тях обмислят да вкарат тези дестинации в програмите си.

монитор