Събития

Китаец строи винарна в Северозапада

  12.02.2019 11:27             
Китаец строи винарна в Северозапада

Китайски бизнесмен, който твърди, че в съзнанието си е българин, ще строи винарска изба край ломското село Станево. Това не е прищявка, а поредната инвестиция на 30-годишния Цън Цон в региона. До момента неговата компания „Тера Ленд Груп” е вложила 9 милиона лева в 5 000 декара лозови масиви в землищата на селата Долно Линево и Станево. Произвежда грозде от сортовете каберне, мерло, совиньон блан, сира, шардоне, траминер. Дава продукцията за преработка в различни винарни и след това изнася бутилките към Китай. През миналата година е изнесъл на необятния пазар в Азия 40 000 бутилки първокачествено българско вино.

Цън Цон стъпва в Ломско след фалита на местния „Винпром“ през 2014 г., когато е само на 24 години, но вече с изградено име в бизнес средите. Купува 5 000 декара лозя, но в момента добива от 1820 декара, като останалите се обновяват.

Младият китаец е израсъл в България. Пристигнал тук с родителите си, когато бил 4-годишен. Попаднали случайно в страната ни и никога не я напуснали. Говори 4 езика – китайски, английски и арабски, а българският му е перфектен. Завършил е  политически науки в Нов български университет и по време на следването си е бил стипендиант на фонда „Чарлз Мозер”. Стипендиите „Чарлз Мозер”, на името на  американския учен  българист и русист, литературен историк, политически активист, са учредени от съпругата му Анастасия Мозер и се присъждат на  ярки студенти, които изучават политически науки в НБУ,  с отлични резултати в учебния процес, с активна и ангажирана гражданска позиция.

Почти веднага след завършването на образованието си Цън Цон се доверява на своя близка и скача в дълбокото с инвестицията си в Северозапада. Първоначално идеята била да купят ниви, но нивите станали лозя. Първите една-две години били трудни, но сега всичко върви, макар че проблемът с работниците продължава да стои на дневен ред. Стотина души са постоянно заетите. По резитба и гроздобер се возят хора и от други региони. За масивите се грижат двама местни агрономи.

Сега на дневен ред е изкореняването на нискодобивните лозя. Предприемачът е готов да купи и  гроздокомбайн, за да преодолее липсата на работници, но най-голямата му задача е да построи собствена изба. Така към Китай ще пътува вино, произведено от лозята на Цън Цон в неговата собствена винарна.

Младият китаец е  председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения у нас, компанията му има розови масиви в Казанлъшкото поле и изнася розово масло, представители са на българска компания за производство на пробиотици, имат дялове в IT-компания, която разработва приложения, собственици са на няколко сайта.

В „Тера Ленд Груп” само Цън е китаец. Работи с българи, с които в годините назад са изградили  пълно доверие.

Всяка година на Трифон Зарезан Цън е в лозята си край Лом. Посрещат го с хляб и сол, а той зарязва лозите, за да е добра годината.

Четете повече по темата на 2 специални страници в днешния брой на в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.