България

Парапетът в болницата, през който падна 2-годишно дете по-нисък от изискванията

  11.02.2019 10:50             
Парапетът в болницата, през който падна 2-годишно дете по-нисък от изискванията

Две наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в жилищните и обществените сгради, твърдят от МРРБ, след запитване на БГНЕС. То бе във връзка с трагичния инцидент във варненската болница „Свeтa Анна”, при който 2-годишно дете почина, падайки през парапет от третия етаж.

Веднага след трагедията, Районната прокуратура във Варна обяви, че е започнала досъдебно производство срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето. Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията .

Това са наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите, в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания и маредба от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

"Контролът по прилагане на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа, в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация и на консултанта, извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти. С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай във Варна, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация”, се казва още в писмения отговор на МРРБ по случая. Според чл. 46 на тази наредба, с оглед безопасно ползване от деца, разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см.

Така, дори в най-тясната си част, елементите на стълбището във варненската болница „Света Анна“ се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата. В наредбата на регионалното министерство от декември 2015 г. има текст, в който е записано, че предпазните парапети, с цел обезопасяване срещу възможно падане, се проектират с височина най-малко 1 метър срещу падане от височини до 12 метра и с височина най-малко 1,10 метра за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м. Именно това изискване не е спазено в родилното отделение на варненската болница. Там 2-годишното дете падна от най-малко 12 метра и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м., но след проверка е установено, че той е висок не повече от 90 см.

монитор