Свят

Кантонът Женева забранява на държавните служители да носят религиозни символи

  11.02.2019 10:33             
Кантонът Женева забранява на държавните служители да носят религиозни символи

Избирателите от швейцарския кантон Женева подкрепиха закон, забраняващ на държавните служители да носят на видно място символи за религиозна принадлежност, предаде Франс прес.

Над 55 процента от гласовете на днешния референдум са в подкрепа на спорния закон, който според някои дискриминира мюсюлманските жени, а според други е противоконституционен.

Законът вече беше приет от кантоналното национално събрание, доминирано от десницата, но крайната десница, Зелените, феминистки организации и мюсюлмански формирования събраха достатъчно подписи, за да се проведе референдум по въпроса.

Някои определят закона дори като ислямофобски, тъй като е насочен срещу жените с мюсюлмански забрадки, предава БТА.

В кантона Женева вече е забранено на преподавателките да носят видими религиозни символи, включително хиджаб, но новият закон разширява действието на забраната и върху лицата на изборни длъжности и държавните служители, имащи контакти с обществото.

Внесени са две жалби срещу новия закон, които могат да попречат за окончателното му приемане въпреки днешния вот.

Също днес, във вот на национално равнище избирателите с голямо мнозинство отхвърлиха предложението на младежкото крило на Зелените да се попречи на урбанизацията чрез блокиране на разширяването на строителните зони.

 

24часа