България

Фирмите искат отсрочка за новите касови апарати

  06.02.2019 10:22             
Фирмите искат отсрочка за новите касови апарати

До април над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен. Търговци и представители на софтуерния бизнес са недоволни от промените, наложени от данъчните и искат отсрочка.

„Промяната е доста съществена. За първи път наредбата предвижда изисквания не само към фискалните устройства, но и към софтуерите, които ги управляват”, коментира по бТВ Станислав Попдончев, главен финансов директор на Българската стопанска камара.

Бизнесът не е готов, а и в голяма степен не е информиран и считаме, че тези срокове са изключително кратки и неизпълними, добави той.

И според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), е нужна отсрочка за смяната на касовите апарати и още по-нужна е разяснителна кампания. Малкият и средният бизнес не си дава сметка, че това не е просто подмяна на апарата, а става въпрос за подмяна на софтуера, което отнема два-три месеца, смята Алибегов.

„Проблемът не е единствено със срока и дали ние ще се справим в тези срокове. Ние считаме, че ни трябва допълнителен срок не само, за да се подготви бизнеса, но да се подготвят и самите контролни органи. Това каза адвокат Валентин Савов. По думите му има изключително много неясноти в наредбата, което пък позволява различно прилагане на текстовете от контролните органи.

монитор