Събития

В Дневен център „Зорница” месят хляб, който не се разваля СНИМКИ

  18.01.2019 12:31             
В Дневен център „Зорница” месят хляб, който не се разваля СНИМКИ

В празничния ден на Св. Атанасий потребителите на Дневен център „Зорница” с помощта на Ангел Ангелов се научиха да месят хляб.

Забавното мероприятие премина под наслов „Приказка за хляба и млинови истории”.

Гост на тържеството е Ангел Ангелов. Той е един от основателите на Музей на хляба в Копривщица и на хлебна къща „Кулинарен историк”. По традиция идва за трета година в центъра, за да достави радост на децата. Всяка година благотворителността на Ангел започва от Враца.

Ползвателите на услугата заедно  с госта си месиха и боядисваха обреден хляб. Питката не се разваля, защото е без квас и мая, а само с брашно, вода и сол. Цветовете, които бяха избрани за специалния хляб са бяло, зелено и червено, символизиращи знамето на България. „Забавляваме се, цапаме се и си тръгваме мръсни, но и научени на нещо ново“, прикани благодетелят.

По случай празника бе отслужен водосвет и молебен за здраве от врачанския митрополит Григорий. С изпълнение на песен бе поздравен владиката. Той получи благодарности и от облечения в народна носия Ангелов.

Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България" учреди национална награда за доброта "Шепа брашно”. Наградата ще се връчва на изявени българи и всички, носещи българската доброта в сърцето си. Днес тя бе връчена на Цветан Дочев, популярен в Северозапада и като дедо Скръц, който също беше гост на тържеството.

„Не е нужно да имаш много и да дадеш много, нужно е да имаш сърце“, каза Ангелов.

Истинското забавление за децата започна след отслужването на молебена за здраве и след връчването на наградата за доброта. Мероприятието е съвместно организирано с децата от 4 група от ДГ „Звънче”. Всички заедно рисуваха цветя върху брашно, след което ги направиха от шареното тесто. Това бе истинско приключение за малчуганите. Стаята бе огласена от детски смях и очи пълни с радост.

Директорката на Дневен център „Зорница” г-жа Младенова, потвърди, че децата се веселят, когато могат сами да направят нещо.

В центъра има 65 потребителя. А всеки месец има и нови желаещи. Христина Младенова разказа, че ежемесечно се организират нови и различни мероприятия, които са интересни за децата.