България

Осем области пред грипна епидемия

  14.01.2019 10:45             
Осем области пред грипна епидемия

Осем области в страната, сред които и София, са на косъм от обявяване на грипна епидемия. Това става ясно от данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на годината заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания се покачва в цялата страна. Според последните обработени данни областите с най-високи нива на грип са Силистра и Стара Загора, следвани от Бургас и Ямбол, където е имало над 150 болни на 10 хиляди души. Веднага след тях по честота на заболяването се нареждат София, Смолян, Сливен и Пловдив. Увеличение на заразени от грип отчетоха и в Пазарджик, Враца и Плевен. „Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари, когато ще бъде обхваната почти цялата страна“, прогнозира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев пред „Монитор“ още преди няколко дни. За грипна епидемия се говори тогава, когато средната за страната заболеваемост мине 280-300 болни на 10 000 души. По думите на д-р Ангел Кунчев в момента у нас върлуват щамовете H1N1 (Калифорния) и H3N2. Вследствие на заразата родните медици пък се борят с пневмонии и с усложнения, довели до сериозни заболявания на нервната система, съобщи bTV.

Усложненията след грип вече препълниха болниците в Бургас. Най-засегнати са възрастните и малките деца. "В момента от последните две седмици рязко се повиши заболеваемостта и при 25 налични легла в отделението в момента имаме 30-35 деца. Изписваме и приемаме непрекъснато и всички са с усложнения на някакви остри респираторни заболявания като пневмонии, ларингити, ангини, поддържат високи температури дълго време", посочва д-р Хрипсиме Каспарян от УМБАЛ-Бургас. Експертите подчертават, че случаите на заболяване и усложнения може да намалеят драстично при поставяне на ваксина. Те са по желание и все още не са безплатни. От следващия сезон ще осигуряват безплатни ваксини на възрастните над 65 години. Атакуващият щам „Калифорния“ е много близък до т. нар. свински грип. Очаква се той да засегне хората в активна възраст между 30 и 50 години. Най-висока е смъртността от грип при хората над 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при тези с придружаващи заболявания. По данни на здравното министерство по време на всяка епидемия поне 250-300 хиляди души се разболяват. Едва 2% от населението на България обаче си поставя противогрипна ваксина, въпреки оценката на експерти, че тя би предотвратила поне 2/3 от случаите на грип. Според последните данни на Европейската система за наблюдение H3N2 пък имал по-широко разпространение в Португалия, Швеция и Турция.

монитор