Свят

Британците изяли биохрани за 2.2 млрд. паунда

  10.01.2019 15:56             
Британците изяли биохрани за 2.2 млрд. паунда

Биохрани за 2.2 мрлд. паунда са изяли жителите на Острова през 2018 г. Това показва проучване на благотворителната организация за храна и земеделски дейности Soil Association (SA), цитирано от изданието The Financial Times. Сумата се равнява на 1,5% от общия обем продажби на храни и напитки.

Органичната храна е тема, която в близките години ще става все по-популярна сред британците. „Въпреки че е скъпа, биохраната ще стане наистина доминираща“, коментира фермерът Гай Синх-Уотсън през британското издание. В сравнение с 2017 г., продажбите на органична храна са се качили с 4%. Във Франция ръстът 3 пъти по-голям, а в Дания - 6 пъти, показват данни на SA.

72% от поданиците на жителите на Великобритания смятат, че органичната храна е скъпа. Това показват резултатите от проучване на международната компания за потребителски навици Kantar WorldPanel. Цената всъщност е факторът, който влияе най-много при избор. „Хората просто трябва да свикнат, че биохраната е скъпа“, коментира Синх-Уотсън. 81% са тези, които харчат под 40 паунда на година, за да купуват полезната храна.

монитор