Събития

Обсъдиха бюджет в 4-звезден хотел

  10.01.2019 11:58             
Обсъдиха бюджет в 4-звезден хотел

Лукс и екстри с дъх на СПА процедури край игрище за голф в полите на Стара планина - това е пейзажът на тазгодишното предварително обсъждане на бюджета на община Враца за 2019 г. От понеделник до сряда членовете на местния парламент се оттеглиха за изтощителни дебати в четиризвездния хотел "РИУ Правец Ризорт", научи „Конкурент“.

Тузарският обект е разположен на брега на езерото в прекрасния град Правец. Тъй като е само на 40 минути от София е предпочитано място за много столични гъзари. Околността, изпъстрена с красиви поляни и леки хълмове, е отлично място за езда, велосипеден и пешеходен туризъм. Но сенаторите от Враца едва ли са имали време за забавления заради тежкия маратон от обсъждания, на който са били подложени през трите дни на обсъжданията. Неслучайно почти единодушно мълчаха, почти като комунист на разпит, за дестинацията и обекта на заниманията си.
Хотел "РИУ Правец Ризорт" е перфектен за провеждане на семинари, срещи и конференции, пише на сайта на 4-звездното бижу в родния град на Тодор Живков. Със своето разнообразие от зали с капацитет от 10 до 400 места, оборудвани в крак с най-съвременните технологии. Хотелът разполага общо 242 луксозни помещения - 212 стаи, 10 едностайни апартамента и екзекютив етаж с 10 стаи, 6 едностайни и 4 двустайни лукс апартамента, предлагащи всички удобства и услуги, задоволяващи дори и най-изтънчените изисквания на своите клиенти.

Двойните стаи, които най-вероятно са били използвани от 30-ината съветници от Враца, разполагат с куп екстри: баня, сешоар, директен телефон, високоскоростен интернет, индивидуална климатична инсталация, мини бар, плазмен телевизор, сейф, разтегателно кресло, балкон. 

Според тарифата, публикувана на сайта на хотела, двойната стая излиза между 186 и 206 лева, взависимост от това дали гледа към планината или към езерото. По-скъпо е да се събудиш, гледайки водата. Посочените цени пък са за дните от понеделник до четвъртък, а през уикенда, има известно увеличение. В цената - към 100 лева на човек за нощувка /колкото се връзва на врачансдките съветници/, се включват закуска и вечеря, както и безплатно ползване на СПА центъра. Ако приемем, че на семинара има 30 души, те излизат 3 000 лева на хазната за 24 часа. Тъй като семинарът е 3 дни и 3 нощи, говорим за около 9 000 лева. Понеже организацията е направена преди няколко месеца и от агенция, която е получила поръчката /вероятно/ след обществена поръчка, може да се допусне, че има отстъпка от крайната цена. Обикновено при такива поръчки нормалната отбивка е 20 процента, което прави 1 800 лева. Но имайки предвид, че в пакета не е предвиден обяд, а гладен съветник бюджет не обсъжда – може да се допусне, че крайната цена на обсъждането е стигнала 10 000 лева.

ВИЖ ЦЕНИТЕ ТУК

Цени валидни за настаняване от 02.01.2019 - 21.12.2019 г.

Настаняване, HB

 понеделник - четвъртък

петък - събота

неделя

 Двойна стая планина

186 лв.

250 лв.

159 лв.

 Единична планина

147 лв.

178 лв.

115 лв.

 Двойна стая езеро

 206 лв.

 270 лв.

179 лв.

 Единична езеро

157 лв.

189 лв.

135 лв.

 Апартамент

230 лв.

299 лв.

199 лв.

Екзекютив студио

286 лв.

371 лв.

238 лв.

Екзекютив апартамент

315 лв.

425 лв.

259 лв.

 

Това е почти с 50% по-малко от средствата, похарчени в началото на септември миналата година за 3-дневния семинар в черноморския ни курорт Лозенец. Между 2 и 5 септември 2018 г. сенаторите от Враца похарчиха между 15 и 18 000 лева, за да обсъждат няколко горещи теми, сред които автопарка на „Тролейбусен транспорт“ и сливането на всички младежки дейности в общината. И ако преди 3-4 месеца имаше доста словоохотливи съветници, някои от които се бяха похвалили къде са със снимки в социалните мрежи, то от началото на тази седмица членовете на местния парламент са доста мълчаливи.

А дали е имало смисъл от тиймбилдинга в Правец, ще се разбере на сесията за обсъждане на бюджета. Реално в харченето на пари за подобни семинари няма нищо незаконно, тъй като те се заложени в издръжката на общинския съвет, която местните парламентаристи си отпускат. Въпросът е морален, защото при дебатите се харчат парите на данъкоплатците.

Четете новините в "Конкурент" - другите ги преписват от нас!