Konkurent
Инекс

Здраве

Агресивни сте в съня си? Това може да е признак на кошмарни болести

2019-01-10 04:00 1046 0

Агресивни сте в съня си? Това може да е признак на кошмарни болести

Всички заемаме любимата си поза по време на сън. Поведението на човек в царството на Морфей обаче може да се промени. Някои хора стават агресивни и дори могат да навредят на спящия човек до него.

Учените не дават точни данни, но приблизително 1,7-2% от населението е преживяло насилие от партньор по време на съня си.

Някои инциденти дори са били разследвани. Едно от обясненията на този феном е, че хората имат навика да разиграват на живо сънищата, като се движат активно, удрят с юмруци безцелно и викат. Тъй като сънуваме по време на така наречената REM фаза, това разстройство е известно като REM нарушение на съня. 

Наскоро канадските учени проведоха проучване, с помощта на което се опитаха да установят какво може да постави човек в риск от заболяване. След анализ на данните за повече от 30 000 участници бяха идентифицирани редица фактори.

Авторът на проучването, Роналд Постум от университета Макгил, вярва, че това разстройство може да бъде причинено от приемането на някои лекарства или да бъде ранен симптом на други по-сериозни заболявания, включително болест на Паркинсон, деменция на Леви и многократна системна атрофия.

Предишни проучвания показват, че 38% от хората с това разстройство впоследствие развиват болестта на Паркинсон, въпреки че тази връзка все още е слабо обяснена. Средно, заболяването се появява 12-13 години след появата на симптомите на нарушения на съня. 

Според учените, хора с подобно разстройство в REM съня фаза са по-склонни да страдат от посттравматично стресово разстройство, психологически стрес или всяка друга форма на психично заболяване. Употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол, особено преди лягане, също може да увеличи риска от нарушения на съня.

Смята се, че сред възрастовите групи най-голям е рискът за хората на средна възраст и възрастните хора. Съществува и разлика между половете, тъй като има по-документирани случаи на заболявания, засягащи мъжете. Въпреки това е възможно поведенческите нарушения по време на бърз сън при жените да се подценяват - просто патологията на жените може да се прояви по-малко агресивно.

Д-р Постум, член на Американската академия по неврология, е убеден, че за да се намали риска от това разстройство, е достатъчно да коригирате начина си на живот и, ако е възможно, да елиминирате други рискови фактори.

Когато се появят първите симптоми, е важно да потърсите квалифицирана помощ, за да не навредите на здравето си или на хората около вас. Лекарят може да предпише лекарство, а на пациента се препоръчва да направи възможно най-безопасни условията за сън. Да отстрани тежки и опасни предмети от спалнята, а може би дори временно да се премести в друга стая./Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Откриха причината за ранната смърт на милиони хора в зеленчуците
2019-06-24 04:00
421 0
Експерти обясняват, че причината за милион смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания може да се крие в недостатъчно количество зеленчуци и плодове в човешката диета. Това е…

Полезно ли е наистина да пием много вода на ден
2019-06-23 04:00
414 0
Водата има безброй ползи за човешкия организъм. Особено през лятото е много важно да пием определени количества от тази течност, за да не се дехидратираме. …

Неочаквана полза от кафето откриха френски медици
2019-06-22 04:00
397 0
Лекари откриха неочакван ефект от консумацията на кафе и то... без да искат. "Това е една от онези невероятни случайности в медицината", заяви д-р Еманюел Фламан-Розе…

7 навици, които вредят на здравето повече от тютюнопушенето
2019-06-21 04:00
600 0
Още от на-ранно детство ни учат за опасностите от тютюнопушенето. Малко хора знаят обаче, че най-често срещаният навик в света носи по-малко вреди за здравето ни,…

актуален брой на вестник Конкурент