Konkurent
ТДМ

Здраве

Агресивни сте в съня си? Това може да е признак на кошмарни болести

2019-01-10 04:00 817 0

Агресивни сте в съня си? Това може да е признак на кошмарни болести

Всички заемаме любимата си поза по време на сън. Поведението на човек в царството на Морфей обаче може да се промени. Някои хора стават агресивни и дори могат да навредят на спящия човек до него.

Учените не дават точни данни, но приблизително 1,7-2% от населението е преживяло насилие от партньор по време на съня си.

Някои инциденти дори са били разследвани. Едно от обясненията на този феном е, че хората имат навика да разиграват на живо сънищата, като се движат активно, удрят с юмруци безцелно и викат. Тъй като сънуваме по време на така наречената REM фаза, това разстройство е известно като REM нарушение на съня. 

Наскоро канадските учени проведоха проучване, с помощта на което се опитаха да установят какво може да постави човек в риск от заболяване. След анализ на данните за повече от 30 000 участници бяха идентифицирани редица фактори.

Авторът на проучването, Роналд Постум от университета Макгил, вярва, че това разстройство може да бъде причинено от приемането на някои лекарства или да бъде ранен симптом на други по-сериозни заболявания, включително болест на Паркинсон, деменция на Леви и многократна системна атрофия.

Предишни проучвания показват, че 38% от хората с това разстройство впоследствие развиват болестта на Паркинсон, въпреки че тази връзка все още е слабо обяснена. Средно, заболяването се появява 12-13 години след появата на симптомите на нарушения на съня. 

Според учените, хора с подобно разстройство в REM съня фаза са по-склонни да страдат от посттравматично стресово разстройство, психологически стрес или всяка друга форма на психично заболяване. Употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол, особено преди лягане, също може да увеличи риска от нарушения на съня.

Смята се, че сред възрастовите групи най-голям е рискът за хората на средна възраст и възрастните хора. Съществува и разлика между половете, тъй като има по-документирани случаи на заболявания, засягащи мъжете. Въпреки това е възможно поведенческите нарушения по време на бърз сън при жените да се подценяват - просто патологията на жените може да се прояви по-малко агресивно.

Д-р Постум, член на Американската академия по неврология, е убеден, че за да се намали риска от това разстройство, е достатъчно да коригирате начина си на живот и, ако е възможно, да елиминирате други рискови фактори.

Когато се появят първите симптоми, е важно да потърсите квалифицирана помощ, за да не навредите на здравето си или на хората около вас. Лекарят може да предпише лекарство, а на пациента се препоръчва да направи възможно най-безопасни условията за сън. Да отстрани тежки и опасни предмети от спалнята, а може би дори временно да се премести в друга стая./Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
7 признака, че ви липсва витамин С
2019-01-21 04:00
171 0
През зимата се срещат много вируси, които могат да разклатят здравето ни, ако не приемаме определени микроелементи. Болестотворните микроорганизми са навсякъде – в градския транспорт,…

Премахнете всички токсини от тялото, подобрете притока на кръв и намалете възпалението само като...
2019-01-20 04:00
377 0
Хималайската сол е известна на човечеството от древни времена.Освен с цвета, тя се различава от обикновената трапезна сол с богатия ѝ минерален състав и огромно количество хранителни вещества, които…

Чай от джинджифил и добра закуска помагат при махмурлук
2019-01-19 04:00
332 0
Как без лекарства да вдигмен главата си след извънредната употреба на „огнена вода“ в празнични вечери като тази при посрещането на Нова година? Ето съветите,…

Дали не си миете ръцете прекалено често
2019-01-18 04:00
464 0
Едно от най-елементарните неща, свързани с личната хигиена, е правилото да си миете ръцете … сравнително често. Според Американския център за превенция и контрол на…

актуален брой на вестник Конкурент