Спорт

Борец стана спортист №1 на Монтана за 2018 г.

  18.12.2018 14:52             
Борец стана спортист №1 на Монтана за 2018 г.

Община Монтана награди най-добрите си състезатели за 2018 г. За 19-и път кметът Златко Живков приветства гостите на тържествената церемония, която се проведе в ресторанта на хотел „Житомир”.

47 са номинираните спортисти в традиционната анкета. 22-ма спортни журналисти, спортни специалисти и общественици дадоха своя вот. Най-много гласове събра борецът на СК Слава /Монтана/ Дейвид Димитров. Националът на България зае девето място на европейското първенство за мъже, категория до 67 кг, в руския град Каспийск. Дейвид е и шампион на страната при мъжете. Възпитаникът на Детелин Костов-Деко дойде за церемонията направо от лагер на националния отбор.

„Благодаря на хората, които гласуваха за мен, на приятелите от Монтана и кмета Златко Живков, които ми помагат. Поздравявам всички спортисти. С гордост мога да нарека Монтана спортен град, за което е отговорен нашият кмет. Нека 2019 г. бъде по-успешна и без контузии”, сподели спортист №1 на Монтана за 2018 г. Дейвид Димитров.

„Изпращаме една много успешна година в колективните и индивидуалните спортове. Благодаря на всички вас за постигнатото през изминаващата 2018 г. Това се дължи на много лишения и упорит труд. Пожелавам следващата 2019 г. да бъде още по-добра, да продължаваме да бъдем спортен център на Северозападна България. Да сте живи и здрави и да нямате контузии. Да имате все така добри треньори и хора, които милеят за спорта. Запазете спортния хъс”, им пожела Живков.

В десетката влизат и шампионките, носителки на купата и Суперкупата на България по баскетбол за 2018 г., националките – Димана Макариева, Христина Иванова и Виктория Стойчева; сребърните медалисти от Суперлигата по волейбол при мъжете и второ място за купата на страната – Добромир Иванов и Иван Латунов; капитанът на мъжкия футболен тим на Монтана Иван Михов; европейския шампион по жиу житцу на лилави колани от Италия Даниел Евгениев от СК Бойни спортове; джудистката на Слава 83 Дебора Георгиева и националът по кикбокс и муай тай на Спарта Алекс Цветанов. Баскетболистките и волейболистите на Монтана не бяха на церемонията, заради участие с отборите си в Адриатическата лига при жените и купата на страната.

Най-млад перспективен състезател на Монтана за 2018 г. е националката по баскетбол Кристияна Борисова. Сред най-добрите млади състезатели до 15 г. на Монтана са още: състезателката на карате клуб Компас Сияна Тихолова, борецът на Слава Тошко Ангелов, волейболистът Теодор Каменов, джудистката Ивайла Иванова и състезателят по жиу житцу и граплинг Дейвид Велков.

Ани Стаменова стана спортист №1 на Монтана за 2018 г. в приложно техническите спортове. Националката, заемаща 11-то място в европейската ранглиста и 23-та в световната ранглиста, от Аероклуб Монтана събра най-много гласове. Още трима представители на монтанския Аероклуб получиха награди – Иванка Дрингова, Румяна Радунчева и Стефан Личовски.

През 2018 г. 10 отбора от Монтана участваха в различни възрастови групи на финалите на Ученическите спортни игри по баскетбол, волейбол, футбол, бадминтон и шахмат.

Състезателките по баскетбол на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ с преподавател по физическо възпитание и спорт Камелия Симеонова стана републикански шампион във възрастова група девойки 8-10 клас, в Габрово. Така баскетболистките си извоюваха правото да участват на световно ученическо първенство по баскетбол в Ираклион, Гърция през месец април 2019 г. През тази година същият тим е на 14-то място от 26 отбора на световните ученически игри в Белград, Сърбия. Награда за най-добре представил се отбор от Монтана на УСИ им връчи кметът Златко Живков.

За доброто настроение при награждаването на най-добрите спортисти на Монтана за 2018 г. се погрижиха солистите на вокално студио „Детски смях” при ОДК „Ние, врабчетата” Монтана и децата от школата по танци „Грация денс”, с ръководител Диана Любенова.