Събития

В Монтана осъдиха Бузов за хулиганство

  17.12.2018 15:19             
В Монтана осъдиха Бузов за хулиганство

Окръжният съд в Монтана призна собственика на информационна агенция Булнюз Даниел Бузов за виновен за хулиганство. На 10 декември съдебен състав, председателстван от съдия Олег Софрониев, е отменил частично постановената от районния съд  в Берковица оправдателна присъда и е осъдил Бузов по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс. Според текста, „който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание“. Присъдата е заради инцидент от ноември 2015 г., разиграл се край картинг пистата във Враца.

„Съдът има право да снеме наказателната отговорност, когато лицето има чисто съдебно минало, т.е. не е осъждано. При деянието не са нанесени материални щети и предвиденото в закона наказание за извършеното престъпление е ниско – до 3 години лишаване от свобода. Тук случаят е такъв. Заради това е наложено е административно наказание, глоба в размер на 1 500 лева”, каза председателят на окръжния съд в Монтана Милена Бранкова.

Освобождаването от наказателна отговорност се случва по силата на член 78 от НК. Допустим е при престъпления, за които наказанието е лишаване от свобода до 3 години, извършителят не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност в друго дело и при престъплението не са нанесени имуществени вреди, или те са възстановени преди края на делото.

Освобождаването от наказателно отговорност е приложимо само веднъж. При прилагането на чл. 78 лицето се третира като неосъждано.