Събития

В Мездра откриха интересна изложба

  12.12.2018 12:46             
В Мездра откриха интересна изложба

С откриването на изложбата „Миналото и настоящето на Мездра” на 11 декември, Община Мездра постави начало на редица инициативи по повод 120- годишнината от обявяването на Мездра за община.

На 11 декември 1898 г. , в Държавен вестник  брой 270 е публикуван УКАЗ  № 264 на княз Фердинанд І, в който е постановен и утвърден списък  на селата, които се отделят от досегашните си общини и се присъединяват към други или образуват самостоятелни общини. Сред тези новообразувани самостоятелни общини е и Мездренска община, спадаща към Врачанска околия.

Фотоизложбата съдържа общо 26 броя остъклени и рамкирани репродукции на 17 черно-бели и 9 цветни фотографии: 16 градски пейзажа, отразяващи миналото и историята на Мездра; 1 групов портрет на личности, участвали в работата на Общината;  9 броя цветни снимки - съвременни изгледи от градската част, обекта АК „Калето” и кадри от масови прояви.

Интересно е миналото на общинския център. Тези фотоси са запечатили пейзажи, които ни показват от какво малко селище е започнало развитието на Мездра. Експозицията започва със снимка, документирала официалното откриване на ЖП линията София-Роман на 20.02.1897 г. Изследователите на историята на Мездра и Мездренска община подчертават, че основния градообразуващ фактор е именно преминаването на трасето на тази линия през селището и откриването на ЖП спирка.

Втората част на изложбата е от началото на ХХІ век и последните години. Тя показва съвременни градски пейзажи и събития, състояли се в общинския център.

„За мен е чест и удоволствие в периода на „120 години община Мездра“ да бъда кмет на общината и заедно с вас да градим бъдещето на този красив край“, каза в словото си кметът инж. Генади Събков. „Поглеждайки назад във времето, когато хората са живели в несгоди и лишения най-силно впечатление ми прави, че виждам  усмивките на хората, виждам щастливи лица. Смятам, че това, което трябва да вземем от нашите предци е оптимизма, желанието да се развиваме. Природата е такава, каквато е била преди стотици и хиляди години. Нещото, което се променя сме ние - хората, взаимоотношенията помежду ни.

Градът се развива. Самият факт, че от най-малкото населено място в региона още ни има на  картата, има динамика в нашето развитие, има потенциал за развитие, говори много. Затова ние трябва да полагаме максимални усилия да бъдем доволни и щастливи в нашия роден край. Дано успеем в тази мисия! Това зависи от нашата амбиция и воля, за да ни има и след нас!“

Финалът на събитието бе вокална група „Искрица“, с художествен ръководител Милчо Романски, която изпълни три песни, посветени на Мездра.

Изложбата е красноречива сама по себе си - израстването и разхубавяването на малкото някогашно селище е ясно видимо и осезаемо.