Събития

Маринела Николова: Работим за по-добро благосъстояние на община Козлодуй ИНТЕРВЮ

  11.12.2018 14:51             
Маринела Николова: Работим за по-добро благосъстояние на община Козлодуй ИНТЕРВЮ

Госпожо Николова, каква бе изминалата година за Община Козлодуй?

Изминалата година ни донесе доста трудности и изпитания, през които Община Козлодуй и до ден днешен преминава, но също така бе и доста успешна за развитието ни като цяло.

Успяхме да погасим едно задължение от 4.3 млн. лева – финансова корекция по водния цикъл, изпълняван преди 2015 година. След двугодишно уточняване на цифрите, успяхме да постигнем споразумение с Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите, заплатихме 1.150 млн. лева и реално спестихме голяма сума на данъкоплатците.

Приключихме санирането на пет административни, три образователни сгради, осем еднофамилни жилища и един жилищен блок. Освен енергоспестяващи мерки за тези сгради, сме подобрилии условията на работа и на живот за над 500 жители на община Козлодуй. Чрез финансиране по проект „Красива България” завършиха вътрешните ремонтни дейности в сградата на Община Козлодуй. На по-ключовите места в града обозначихме пешеходните пътеки със светлинни знаци. Догодина продължаваме и в населените места. Входът на града вече посреща всички гости с приветливия си нов облик. Ботев парк е изцяло обновен и реконструиран. Имаме нови седем подземни контейнера в централна градска част. Козлодуй е първият малък град в България, в който са монтирани подземни контейнери.

През годината успяхме да реализираме редица общностни събития, които обединяват пенсионерски клубове, читалища, младежи, детски градини, училища. Културният ни календар е особено богат и почти всеки месец имаме голямо общинско събитие, в което се включват редица институции. За реализацията на всички събития получаваме подкрепа от местни компании и дружества. Даренията, които са реализирани през годината, са в размер на 264 000 лева. Това е показателно за работата на общината и доверието, което имат в нас нашите партньори. Те виждат, че средствата, които даряват, се изразходват целесъобразно и смислено.

Всичко казано дотук показва неуморната и всеотдайна работа на администрацията в посока изграждането на съвременния облик на Козлодуй като модерна и просперираща община. Надявам се, че хората оценяват усилията и професионализма, които влагаме, защото всичко, което правим, го правим с внимание, желание и много любов. Истината е, че понякога и ние бъркаме, но пък се учим от грешките си.

Инфраструктурата е от голямо значение за развитието на всяко населено място. Бихте ли разказали на какво равнище е тя в общината и какви са проектите в тази област?

Настоящата 2018-та година беше особено динамична и по посока изграждане и ремонт на обекти. През месеците август/септември бяха завършени дейностите по основния ремонт /рехабилитация/ на околовръстното шосе на град Козлодуй. Този участък реши много проблеми и напрежение сред шофьорите и се радвам, че ДП РАО успя да го завърши през тази година. Довършваме ул. „Хаджи Димитър”, която ще бъде свързваща с околовръстното шосе и ще облекчи пътникопотока от централна градска част на Козлодуй. Изцяло са асфалтирани 684 метра по улиците „Кирил и Методий” и „Симеон Русков”. Продължава реконструкцията на район в Козлодуй, познат като „стария пазар” - ключово място за търговия и услуги.

Поетапно работим по програмата за модернизация на детските градини, като тази година две от тях – ДГ „Мир” и ДГ „Радост” отвориха врати след основен ремонт. За осъществяване на планираните дейности в двете детски заведения Община Козлодуй получи целеви средства от правителството в размер на 660 821лева. От общинския бюджет бяха заделени допълнителни средства за реконструкцията им. И в двете детски градини в момента текат дейности за подмяна на съоръжения в дворните пространства, тъй като са доста стари и негодни за употреба. В детската градина в с. Гложене също бяха инвестирани собствени средства в размер на

80 000 лева, с които бяха подменени отоплителните радиатори, бяха ремонтирани санитарните помещения и на една цяла група бяха подменени подовите настилки, боядисани са стените и таваните. През изминалата година успяхме да възстановим спортно игрище в един от кварталите на Козлодуй. Отдавна исках това игрище да добие нов вид, за да е безопасно за децата. Радвам се, че през 2018 година успяхме да реализираме и този проект. Виждам, че се ползва от много деца и това е най-важното.

С водния цикъл какво се случва?

Водният цикъл е проект, който е приключил преди 2015-та година. Към момента имаме редица забележки от граждани, които констатират нарушения на пътната настилка, пропадане на къщи и др. проблеми. Подобни са случаите с улиците „София”, „Хан Аспарух”, „Рангел Пантелеев”, „Томороз”. На място се опитваме да решаваме възникналите трудности. Истината е, че търсим и изпълнителите на проекта, който е за над 20 млн. лева, за да си отстранят нередностите.

Работите ли по трансгранични проекти?

С Окръженсъвет Долж /Румъния/, Областна администрация - Враца и Окръжна клиника за спешни случаи в Крайова работим по трансграничен проект. Основните дейности включват реконструкция на Вътрешно отделение, разширение на Физиотерапевтично  отделение, изграждане на външен асансьор и закупуване на медицинско оборудване в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, Козлодуй.  От началото на мандата усилено работим за увеличаване и поддържане на добри международни отношения. Имаме подписани споразумения за сътрудничество с румънска, унгарска и сръбски общини. Предмет на споразуменията е съвместно кандидатстване по европейски проекти по отношение на развитието на инфраструктурата, туризма, културата, спорта, обмени. Деца от Сърбия взеха участие в културната програма на двете издания на Фестивал на занаятите, а учители от детски градини проведоха среща за обмяна на опит с директори от община Козлодуй. Благодарение на това сътрудничество осъществихме и други познанства, чрез които въведохме новости в нашата община – подземни контейнери и японска градина, които допринасят за промяна в облика на централна градска част. Община Черна вода ни подсказа идея, която тя реализира успешно – поднася плакети на семействата със златни и диамантени сватби. Това се въведе при нас тази есен и се прие много добре от 29-те семейства, които получиха специални плакети за техните годишнини. Работим с община Черна вода вече две години – наши и техни деца гостуват на различни празници в двете населени места.

Тази година министърът на туризма г-жа Ангелкова бе ваш гост. Какви са перспективите за развитието на туризъм, които обсъдихте?

Министърът на туризма беше наш гост по време на второто издание на Фестивала на занаятите и изкуствата, който събра над 5 000 гости. Г-жа Ангелкова беше впечатлена от организацията, която видя. Изненада се, че всичко направено в Ботев парк, е реализирано от администрацията на общината. А аз се гордея с моя екип, който с много любов и внимание украси района така, че всички останаха удовлетворени. С г-жа Ангелкова коментирахме провеждането на работна среща на територията на община Козлодуй, на която да се обсъдят възможностите за туризъм в региона. Тя посети НМП „Радецки” и се убеди, че това е историческо богатство, което също може да е повод за приток на туристи. Всъщност в сферата на туризма нашата община бележи ръст – за последните три години реализираните нощувки са нараснали с 3 000 броя. Иска ни се да са повече, но с малки стъпки напредваме и в тази посока.

Как работите с младите хора?

Смятам  - в много добро партньорство. Имаме общински детски и младежки парламент, които и тази година се включиха активно в подготовката на младежки календар за 2019-та година. За три години те са имали вече няколко работни срещи с големия общински съвет и вярвам, че това е полезно и за двете страни. В младежкия ни календар фигурират редица събития, които се осъществяват с доброволци – това учи младите хора на отношение към общността и отговорност. Иначе през 2018 направихме една поредица от информационни срещи, условно наречени „Мамина градина”. Събират се бъдещи и настоящи майки и коментират теми, свързани с отглеждането на бебето. В партньорство работим с Алианс на българските акушерки и вече са проведени над 15 срещи с над 150 участника.

Предстоят избори през 2019 година, какво остава да довършите?

Много съм горда със спечеления проект за цялостна реконструкция на една от основните улици в Козлодуй. Предвижда се асфалтиране, подмяна на тротоари и осветление и започваме реализация още от следващата година. Предвиждаме и цялостна реконструкция на пътя към римската крепост „Аугуста” в с. Хърлец. В същото село ще подменим водопровод, от което ще се възползват над 80% от жителите на населеното място.

Друг много проблемен участък е квартал ЖК-3-ЮГ, за който правителството тази година ни отпусна 1 млн. лв. Догодина започваме изпълнение по проекта, защото там живеят над 1 200 души и искаме да създадем за тях безопасна пътна инфраструктура. Следващата година общината ще работи и по проект за поставяне на видео наблюдение в цялата община. През 2019 обновяваме и 800 осветителни тела във всичките четири населени места. Телата са закупени, предстои тяхната подмяна. По отношение на осветлението разработихме и проект за цялостна подмяна на осветителните тела и в общинския център. В момента проектът е даден за оценка и след като премине през всичките законоустановени процедури ще започне неговата реализация.

Мащабен проект, който успяхме да разработим, е за промяна на цялостната визия на централния площад на стойност 2.6 млн. лв. Търсим активно финансиране и се надявам догодина да започнем реализацията му. Очакваме финансиране и по още два сериозни проекта – за обособяване на пространство между читалището и магазин „Корона” на стойност над 540 000 хил. лв. и за пълна рехабилитация на 1 200 метра от ул. „Ломска”. Ако имаме одобрение за финансиране през 2019, започваме с документацията и част от реализацията на двата проекта. Проектираме спортна зала тип балон, която да изградим в района на зоната за спорт и отдих, и нов физкултурен салон за най-голямото ни училище в Козлодуй. Имаме идеи за финансиране и се надявам да започнем изграждането на двете спортни съоръжения също през 2019 година.

Голям проблем за община Козлодуй е увеличаващият се брой безстопанствени кучета, което притеснява всички нас като жители. Трябва да намерим решение на казуса, заради спокойствието и безопасността както на младите, така и на по-възрастните хора от общината. Затова през 2019 год. сме предвидили да създадем общинска ветеринарна амбулатория, в която ще се осъществяват безплатни кастрации на домашните любимци и поставяне на чипове.

Работим в много посоки за подобряване благосъстоянието на общината и нейните жители и резултатите са видими. Силно вярвам, че ще продължим да се радваме на добро здраве, за да успеем да реализираме всичко заложено в управленската ни програма. Пожелавам на моя екип и нашите партньори късмет, благополучие и все такъв ентусиазъм.

автор: Румяна Георгиева