Събития

В Оряхово честваха 141 години свобода СНИМКИ+ВИДЕО

  21.11.2018 15:41             
В Оряхово честваха 141 години свобода СНИМКИ+ВИДЕО

Признателни потомци от двете страни на Дунава се поклониха днес пред саможертвата на героите, дали живота си за освобождаването на Оряхово от турско робство преди 141 години. 150 румънски войни оставят костите си в братския български град, за да отърват населението от 5-вековния гнет.

„Посрещаме 21 ноември с гордо развети знамена и празнично настроение. В тази дата е въплатена саможертвата на румънските войни, които губят живота си, за да може днес ние, техните наследници да живеем и работим заедно,“ каза в приветствието си кметът Росен Добрев.

След тържественото издигане на знамето на Оряхово и полагането на венци пред паметника на румънските войни на централния площад беше открита експозиция „Апостолското дело на Дико Илиев – духовите оркестри от Северозападна България“.

Сред гостите на официалната церемония бяха заместник-областният управител на Враца Робертино Маринов, Богдан Щербиян, дипломатически съветник от посолството на Румъния у нас, Аурел Бажанаро, кмет на град Даболени, Адриян Главан, кмет на град Бекет, както и председателят на общинския съвет в Криводол Петър Комитски.

По-късно тази вечер е предвиден тържествен концерт „Разходка из Средиземноморието“, който започва от 18 часа в зала „Арена Оряхово.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009939483112