Събития

Тръгна делото срещу двама бивши директори на болница СНИМКИ

  19.11.2018 15:50             
Тръгна делото срещу двама бивши директори на болница СНИМКИ

Делото срещу двамата бивши директори на врачанската болница Орлин Цветков и Светозар Луканов, както и срещу ексначалника на закритото вече отделение по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Румен Цветанов, трябва да бъде решено до два месеца. Това стана ясно при старта на процеса, заведен срещу тримата вчера. Те са обвинени в отклоняването на над 32 000 лева, платени на д-р Халил Мехмед, без изобщо шуменският лекар да е идвал във врачанската болница. Договорът с него бил сключен фиктивно, заради изискванията за най-малко двама лекари-специалисти при разкриването на ново отделение.

„Спокоен съм. Нека изчакаме решението на съда. Не чувствам вина, защото отделението е помогнало на доста пациенти, а и парите са върнати“, каза преди съдебното заседание Орлин Цветков, при чието управление е открито отделението по „Съдова хирургия“.

Наследникът му на поста Светозар Луканов също не беше притеснен преди да влезе в залата. „Има ли причина да не съм скопоен? Вие как сте“, попита ексдиректорът.

Адвокатът на Цветков Светла Генова припомни, че „връщането на сумите не означава, че няма престъпление. Законодателят е предвидил по-леко наказание, ако сумите са върнати преди началото на съдебния процес. В нашия слчуай това е станало дори по-рано“, каза Светла Генова.

Д-р Румен Цветанов не пожела да коментира нищо пред медиите. Уважаваният съдов хирург работи от няколко месеца в русенската болница.

 Съдия по НОХД №611 от т.г. е административният ръководител на районния съд във Враца Васил Ганов. След като разпита призованите от защитата на д-р Цветанов двама свидетели, магистратът отложи следващото заседание за края на януари. Тогава ще трябва да е готова икономическата експертиза, поискана от адвокатите на обвиняемите, която трябва да докаже икономическия ефект от разкриването на отделението по „Съдова хирургия“ за врачанската болница и пациентите от Северозапада.