Свят

"Хюриет": Нов здравен закон в Турция ще цели край на нелегалната търговия с органи

  13.11.2018 12:29             
\

Нов проектозакон за здравеопазването в Турция има за цел слагане на край на нелегалната търговия с органи, пише в. "Хюриет".

В последно време в Турция се наблюдава засилване на нелегалната търговия с органи, отбелязва изданието.

Напоследък има много сигнали за съобщения в социалните мрежи, публикувани от турци, продаващи бъбреците си, заради което правителството е принудено да вземе съответни мерки, пише "Хюриет", цитиран от БТА.

Новият проектозакон, насочен срещу нелегалната търговия с органи, ще определя възможностите за даряване и приемане на органи за трансплантации. Съгласно проектозакона се премахва условието една двойка да има сключен брак най-малко от две години, за да може съпругът или съпругата да даряват и получават орган един от друг. Също така се предвижда в окръжните центрове, в които има центрове за трансплантация, да се формират специални етични комисии.

Този проектозакон ще запълни една голяма дупка в наличния закон за здравеопазването, каза депутатът Ахмет Демирджан.

Демирджан, който внесе в парламента проектозакона, е депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш министър на здравеопазването.

Очаква се тази седмица турските депутати да обсъждат в Меджлиса обширния законопроект, който включва и редица други въпроси.

Ще бъдат обсъждани ограниченията, наложени на лекари, отстранени от длъжност в рамките на указите, издадени по време на извънредното положение в Турция (след опита за преврат през юли 2016 г.).

Законопроектът се отнася и до въпросите, свързани с лечението на безплодие.

Съгласно проекта лекар, който насочва към други държави семейства, които нямат деца и имат нужда от лечение на безплодие, рискува да бъде осъден на до пет години затвор.

Също така се предвижда финансова помощ за медицински изследвания и интервенции за жени на възраст между 23 и 40 години, имащи проблеми със зачеване и износване на плода, пише "Хюриет".

24часа