Събития

Голямо признание за врачански съдия

  12.11.2018 08:03             
Голямо признание за врачански съдия

Магистратът Вероника Бозова беше избрана в управителния съвет на Съюза на съдиите в България /ССБ/. Това се случи на годишното Общо отчетно-изборно събрание на организацията, което се проведе през почивните дни в София. Председател на УС стана съдията в САС Калин Калпакчиев, за изпълнителен секретар беше гласувано доверие на Даниела Мавродиева, магистрат от ВАС.

В ръководството на ССБ освен врачанският съдия Бозова влязоха още: Емил Дечев, СГС, Ивайло Дамаскинов от Русенския окръжен съд, Красимир Мазгалов, СГС и Петко Петков от Софийския районен съд.

Общото събрание на ССБ прие декларация, чрез която изрази безпокойство от видимата тенденция да бъде уязвявана независимостта на съда чрез използване на привидно законни средства, манипулиране на общественото мнение и всяване на страх. Последните месеци бяхме свидетели на атаки срещу съда по повод упражняване на законни правомощия, каквито например са отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; прилагане правото на Европейския съюз при защита правата на уязвими лица и малцинствени групи; решаване на дела, по които представители на другите власти насаждат очаквания за определен резултат.
Създават се и съмнения, че при тенденциозно упражняване на правомощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, сплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в крайна сметка, уронване авторитета на съда.
Осъзнаваме високото си призвание, съгласно чл. 117 от Конституцията на Република България, да защитаваме правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Това обаче е възможно, само при безусловното зачитане на съдийската независимост и на естеството и отговорността на правосъдието.