Спорт

Ботев иска да се завърне у дома през ноември

  20.10.2018 17:22             
Ботев иска да се завърне у дома през ноември

Ръководството на врачанския Ботев настоява да се завърне на стадион "Христо Ботев" от началото на ноември и да посреща противниците си от Първа лига у дома, а не на стадион "Огоста" в Монтана. По този повод кметът Калин Каменов, който е и председател на управителния съвет на футболния клуб каза, че завършването на осветлението на стадиона във Враца е въпрос на седмици.

Според неофициално потвърдена информация, през следващата седмица във Враца ще бъдат поканени експерти от лицензионната комисия, които да преценят дали врачани вече отговарят на условията.

По програма в следващите 3 кръга Ботев има само домакинства. На 27 октомври врачани посрещат съименника си от Пловдив, на 4 ноември спорят с Черно море, а седмица по-късно - с Дунав. Ръководството на Ботев настоява от ноември да се завърне у дома, тъй като домакинствата им са в светлата част на деня.

Каменов коментира и дискусията в социалните мрежи по отношение на това къде ще се монтира осветлението - вътре или отвън на стадиона. „Не разбирам как някой реши, че това ще пречи на публиката. До момента на същите места имаше колове със знамена, а оплаквания за лоша видимост не е имало. Дай Боже на мачове да идват по 8-10 хиляди души и да се притесняваме, че прожекторите ще пречат някому“, каза Каменов в отговор на спекулациите в социалните мрежи по отношение на осветлението на стадиона.

За да няма излишно напрежение по темата за мнение били потърсени и експерти от федерацията по лека атлетика. Те дошли на място и констатирали, че осветителните тела са на достатъчно разстояние от лекоатлетическата писта, посочи още градоначалникът.

Каменов допълни, че имало вариант осветителната система да се монтира от външната страна на трибуните, но то изисквало почти двоен на ресурса, с който в момента разполага Община Враца.

Припомняме, че именно липсата на цялостна осветителна система на стадион „Христо Ботев“ стана причина от БФС да не разрешат Ботев да домакинства мачовете си у дома, а да пътуват до Монтана.

През август пък министерският съвет отпусна 500 000 лв. за изграждане на ново осветление на стадиона във Враца. Преди месец за изпълнител на работата след обществена поръчка бе избрано първомайското дружество „Хит“, което от седмици активно работи на терен.

„Макар че до края на кръга по програма играем само в светлата част на деня и тези прожектори няма и да се включат, бяхме длъжни да изпълним изискванията на БФС“, коментира още кметът на Враца.