Събития

Община Видин се включи в Похода за свобода СНИМКИ

  20.10.2018 13:32             
Община Видин се включи в Похода за свобода СНИМКИ

Заместник-кметът Венци Пасков даде старт на първото издание с подобна насоченост в град Видин. Изявата е с международен характер и се организира по повод Европейския ден за борба с трафик на хора – 18 октомври.

От името на кмета Огнян Ценков, както и от свое име Пасков приветства участниците в похода с думите: „Радвам се, че нашият град се включва в инициативата, като част от всички 20 града, в които ще се проведе тя. За съжаление статистиката сочи, че в класациите България е на челните позиции в Европейския съюз след Румъния по брой жертви от глава на населението и всяка година хиляди българи биват трафикирани от страната в чужбина. Община Видин напълно подкрепя дейността на фондацията в борбата й срещу трафика на хора по цял свят. “

На събитието присъстваше Анжело Методиев, заместник областен управител на Област Видин, който сложи тениска с надпис „Днес още има робство” и се включи в похода заедно с гражданите. Фланелки на всички участници раздаваха доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества - Видин.

Походът за свобода се организира от фондация „А21“ и вече 5 години поред се провежда в над 50 държави по цял свят. Тойцели да се повиши общественото внимание върху опасността от трафика на хора, защото това е робството, което все още съществува и всеки един от нас би могъл да бъде застрашен.

Идеята е на този ден, група хора, в колона по един, облечени в черни тениски, да извървят мълчаливо определено разстояние в знак на съпричастност към хората, които се намират в ситуация на подчиненост или експлоатация против тяхната воля. За Видин маршрутът бе от Спортна зала „Фестивална“, по ул. „Търговска”, през площад „Бдинци” до Телеграф капия.