България

Правната комисия: 10 г. затвор за производство на нелегални цигари и алкохол

  18.10.2018 10:34             
Правната комисия: 10 г. затвор за производство на нелегални цигари и алкохол

До 10 г. затвор и глоба до 100 000 лв. заплашват производители и търговци на алкохол и цигари, които не притежават лиценз. Този нов текст в Наказателния кодекс бе приет на първо четене от правната комисия в сряда. Той бе подкрепен от 14 депутати от ГЕРБ, БСП, “Обединени патриоти” и ДПС. Против беше само “Воля”.

Промяната бе внесена на 9 октомври от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, шефът на правната комисия Данаил Кирилов и колегите им от “Обединени патриоти” Христиан Митев и Емил Димитров.

Преди месец пред комисията за борба със сивата икономика главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че в НК е предвидено наказание само за търговци на нелегални акцизни стоки, но не и за производителите им. Няма наказания и за тези, които произвеждат машини и суровини за нелегално производство. Затова, с нов текст се предвижда с до 3 г. затвор да се наказва държането или укриването на технически средства, за които се знае, че може да послужат за нелегално производство.

Терминът “продава акцизни стоки без бандерол” се заменя с “разпространява”, което според Цацаров има по-широк смисъл.

Поправките предвиждат също да се увеличи от 8 на 10 г. затвор максималното наказание, когато престъплението е извършено повторно от двама или повече души или когато незаконният алкохол или цигари са в големи количества.

24chasa