Крими

„Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“

  14.09.2018 11:55             
„Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!“

През изминалите летни месеци във Видинска област е регистрирана само една катастрофа с пострадало дете– велосипедист, информират от сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция.

За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия с деца от 1 септември до 31 октомври т. г. се провежда традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!".

Дните от 24 до 30 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а датата 29 септември е определена за Ден на превенцията.

Служители от Сектор „Пътна полиция“- Видин, съвместно с РУО-Видин, ще изготвят графици за провеждане на беседи по пътна безопасност с деца и ученици от учебните заведения в региона.

На 17 септември униформени служители ще има в районите на всички училища и детски градини в област Видин, пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол за осигуряване на безопасно движение.

През последните седмици служители от отдел „Охранителна полиция“  в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула  проведоха работни срещи  с ръководствата на Регионалното управление на образованието-Видин и учебните заведения, с представители на местната власт и частните охранителни фирми. Съгласувани бяха механизмите за взаимодействие и общите задачи, свързани с безопасността на децата през новата учебна година. В ход са регулярни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни, както и продажба на алкохол и цигари на деца. Предприети са конкретни мерки- организационни и оперативни,  за противодействие на уличното наркоразпространение, полицейският контрол в районите на училищата ще бъде активизиран.