Свят

До 6 месеца ЕК ще отмени часовата смяна на времето

  13.09.2018 16:38             
До 6 месеца ЕК ще отмени часовата смяна на времето

Времето ни изтича, даде темпо Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия ще отмени директивата за двукратната годишна смяна на часовото време най-късно през март.

Това показа проверка на "24 часа" в Страсбург ден, след като вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви в прощалното си годишно слово за състоянието на Съюза, че на тази практика се слага край, защото това очакват избирателите. "Нашето време изтича" - с тези думи той даде темпо на колегите си. А на страните - членки даде свобода сами да изберат дали да са в часови режим на вечно лято или на постоянна зима.

След отмяната на директивата правителството ще избере единия от двамата.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в наш интерес е да сме на лятното. Туризмът е само една от причините то да е по-подходящо за България.

Лидерът на групата на ГЕРБ в ЕНП и заместник на Манфред Вебер начело на цялата група на ЕНП Андрей Ковачев пък каза пред "24 часа", че няма да е лошо да сме в това, което избере Брюксел. Нещо, което още не е ясно. По-логичното обаче е Белгия да е солидарна с желанието, което вече заявиха северноевропейските държави - че ще се спрат на зимното.

"От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно - лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам парламентът и съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича", заяви дословно Юнкер в речта си за състоянието на съюза.

Законодателното предложение на ЕК гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави - членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

Кристина Кръстева, Страсбург

24часа